Την ίδια ώρα, μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις μπορεί να εκδηλώνονται μέσω συμπτωμάτων στο στόμα, και η καλή στοματική υγεία βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους.
Όμως, τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη στοματική υγεία των παιδιών;
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας:
Διαβάστε επίσης:
Υγιές στόμα και υγιές σώμα πάνε μαζί
Εσείς γνωρίζετε πόσες παθήσεις αφήνουν το «σημάδι» τους στο στόμα σας;
Photo 1/5
Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον οδοντίατρο; Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, ώστε οι γονείς να λάβουν οδηγίες για τη σωστή στοματική φροντίδα του παιδιού. Ο παιδοδοντρίατρος θα καθορίσει απο εκεί και περά το πρόγραμμα τακτικών επισκέψεων.
Photo 2/5
Προστασία των δοντιών από τραυματισμούς: Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή στις πτώσεις και συχνά χτυπούν στο πρόσωπο με κίνδυνο να σπάσουν ή να τραυματίσουν τα δόντια τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, ξεπλένουμε καλά το στόμα και επικοινωνούμε αμέσως με τον οδοντίατρο. Αν ένα μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του, το πλένουμε με νερό και το διατηρούμε σε γάλα, ωσότου φτάσουμε στον οδοντρίατρο. Για τα παιδιά που αθλούνται συστηματικά, ο παιδοδοντρίατρος μπορεί να συστήσει ειδικό προστατευτικό νάρθηκα.
Photo 3/5
Σωστό βούρτσισμα των παιδικών δοντιών: Επιλέγουμε μια οδοντόβουτρσα με μαλακές τρίχες και στρογγυλεμένα άκρα και την αντικαθιστούμε κάθε 3-4 μήνες. Στα μωρά, καθαρίζουμε τα πρώτα δοντάκια με βρεγμένη γάζα. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις οδηγίες του οδοντιάτρου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Photo 4/5
Μέχρι πότε βοηθάμε τα παιδιά να πλύνουν τα δόντια τους; Το βούρτσιμα είναι ευθύνη των γονιών, μέχρι τα παιδιά να γίνουν 7-8 χρόνων. Στόχος είναι το σωστό καθάρισμα όλων των δοντιών και ταυτόχρονα η εκπαίδευση των παιδιών ώστε να το κάνουν μόνα τους.
Photo 5/5
Γλυκά με μέτρο. Είναι γνωστό ότι τα πολλά γλυκά, εκτός από τη γενικότερη υγεία, βλάπτουν και τη στοματική υγεία των παιδιών. Όσο συχνότερη είναι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας. Καλό είναι τέτοια τρόφιμα να τρώγονται ως επιδόρπιο μετά το γεύμα και όχι ως κολατσιό.