Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Οι επιπτώσεις στην υγεία
Τον λόγο που οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες επιβαρύνουν την υγεία και μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, εκτιμούν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες του Ιδρύματος Ερευνών SAHMRI (South Australian Health and Medical Research Institute).
Η έρευνα έγινε σε σκουλήκια και μύγες, προκειμένου να διερευνηθεί πώς η διατροφή επηρεάζει την ταχύτητα σύνθεσης πρωτεϊνών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιτάχυνση της σύνθεσης πρωτεϊνών θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες που συνδέονται με βραχύτερο προσδόκιμο ζωής.
Τα ευρήματα των επιστημόνων του SAHMRI στηρίζουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι υδατάνθρακες.
Ο καθηγητής Christopher Proud, δήλωσε ότι η ομάδα του εντόπισε πώς συμβάλλουν ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης οι θρεπτικές ουσίες στη μακροζωία. Όπως σημείωσε, η επιστήμη ξέρει ότι η μεγάλη κατανάλωση, ιδιαίτερα πρωτεΐνης, μειώνει το προσδόκιμο ζωής και τώρα γνωρίζουμε γιατί.
Η ομάδα έδειξε ότι η αύξηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών επιταχύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών εντός των κυττάρων. Όσο πιο γρήγορα συμβαίνει η διαδικασία τόσο πιο πολλά λάθη γίνονται. Η συσσώρευση λανθασμένων πρωτεϊνών εντός των κυττάρων επηρεάζει αρνητικά την υγεία και περιορίζει τα χρόνια ζωής
Η έρευνα ενισχύει προηγούμενα ευρήματα για τη σχέση διατροφής με χαμηλή πρωτεΐνη και πολλούς υδατάνθρακες με μακρύτερη και πιο υγιή ζωή, ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου.
Ο Proud σημείωσε ότι οι υδατάνθρακες έχουν αρνητική φήμη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην απώλεια βάρους, αλλά το «κλειδί» είναι η ισορροπία και το να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ «καλών» και «κακών» υδατανθράκων.
Πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη σχετίζονται με κατανάλωση υδατανθράκων που προέρχονται από τις φυτικές ίνες.
Ο Proud δήλωσε ότι είναι ήδη γνωστό ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής αυξάνει το προσδόκιμο ζωής αλλά η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι και η υπερβολική θρέψη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.
Τα ευρήματα δείχνουν πώς η χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης θα μπορούσε να προάγει τη μακροζωία σε ανθρώπους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Διαβάστε επίσης:
Οι πολλές πρωτεΐνες βλάπτουν τα νεφρά: Μύθος ή αλήθεια;
Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους (βίντεο)
Πέντε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για περισσότερη ενέργεια (pics)