Ελλιπής ύπνος: 4 επιπτώσεις στην ψυχολογία & την κοινωνική ζωή που σας αφορούν
Φροντίζετε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ; Αν όχι, δεν είστε οι μόνοι, καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι χάνουν τον ύπνο τους για διάφορους λόγους.
Μπορεί η απώλεια μερικών ωρών ύπνου να μην θεωρείται σοβαρή, εντούτοις είναι πιθανό να έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Δύο από τις πιο γνωστές είναι η κούραση και η αυξημένη όρεξη, υπάρχουν όμως και κάποιες που επηρεάζουν σοβαρά την κοινωνική ζωή και την ψυχολογία σας.
Πλήττεται η κοινωνική ζωή
Καθώς η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση βρίσκονται στο επίκεντρο όλο και περισσότερων ερευνών, ο ύπνος καταγράφεται ως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της κοινωνικής ζωής. Στην ουσία πρόκειται για αμφίδρομη σχέση, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley, όσο λιγότερος είναι ο ύπνος τόσο μειώνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ στην αντίληψη κάποιων ανθρώπων όσοι δεν κοιμούνται γίνονται απωθητικοί με αποτέλεσμα οι άλλοι να τους απομονώνουν.
Όλα σας ενοχλούν
Τυπικά, όταν εκτίθεστε σε καταστάσεις που σας εκνευρίζουν, π.χ. ένα άβολο ρούχο ή ο σκύλος που δεν σταματά να γαβγίζει, μαθαίνετε με τον καιρό να προσαρμόζεστε και να το διαχειρίζεστε. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η ικανότητα αυτή ακυρώνεται όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς. Η απώλεια δύο έως τεσσάρων ωρών ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του στρες και αδικαιολόγητο εκνευρισμό, ακόμη και με ασήμαντα πράγματα, όπως ένας μικρός θόρυβος.
Αδυναμία ενσυναίσθησης
Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στέρηση ύπνου μειώνει την ικανότητα ενσυναίσθησης, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην εργασία, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Αυξάνεται η ευαισθησία στον πόνο
Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Berkeley, διαπίστωσε ότι η απώλεια ύπνου ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αίσθηση του πόνου. Η έλλειψη ύπνου μειώνει επίσης τη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που απελευθερώνει φυσικά παυσίπονα.
Πηγή: Medical Daily
Διαβάστε επίσης:
Έλλειψη ύπνου: Οι επιπτώσεις στη διατήρηση της μνήμης
Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων