Η κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει τόσο στη μέλλουσα μητέρα όσο και στο μωρό της πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παράλληλα μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της εγκύου για γλυκό χωρίς να καταφύγει στη βλαβερή ζάχαρη.
Επίσης, τα φρούτα συμβάλλουν στην ενυδάτωση και στον έλεγχο του βάρους της εγκύου, ενώ οι φυτικές ίνες τους τη βοηθούν να αποφύγει επιπλοκές όπως η δυσκοιλιότητα.
Ιδανικά, μια έγκυος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ως μερίδα νοείται ένα ολόκληρο φρούτο με μέγεθος μεγαλύτερο από ένα μπαλάκι του τένις ή ένα φλιτζάνι κομμένα φρούτα.
Καλό είναι οι μέλλουσες μαμάδες να προτιμούν τα φρέσκα φρούτα αντί για τους χυμούς φρούτων ή τα αποξηραμένα φρούτα ώστε να αποφύγουν την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης. Επίσης, συνιστάται τα φρούτα που επιλέγουν οι έγκυοι να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων.
Αν και όλα τα φρούτα είναι θρεπτικά και υγιεινά, κάποια υπερέχουν ως προς τη διατροφική τους αξία την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποια είναι τα δέκα καλύτερα φρούτα για μια έγκυο.
1. Βερίκοκο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, ενώ δίνει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βήτα καροτένιο και φώσφορο, συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
Photo 2/10
2. Πορτοκάλι: Γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε δυναμωτική βιταμίνη C, το ζουμερό πορτοκάλι είναι επίσης εξαιρετικά ενυδατικό και παρέχει πολύτιμο φυλλικό οξύ, το οποίο προλαμβάνει νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά.
Photo 3/10
3. Μάνγκο: Το γευστικό εξωτικό φρούτο παρέχει βιταμίνες Α και C. Μόλις ένα φλιτζάνι κομμένο μάνγκο δίνει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α.
Photo 4/10
4. Αχλάδι: Είναι φτωχό σε θερμίδες και παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, καλίου και φυλλικού οξέος.
Photo 5/10
5. Ρόδι: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, κυρίως βιταμίνη Κ, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Photo 6/10
6. Αβοκάντο: Παρέχει βιταμίνες C, Ε και Κ, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και χαλκό. Επίσης, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
Photo 7/10
7. Μπανάνα: Η μπανάνα δίνει κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και φυτικές ίνες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εγκυμοσύνη, καθώς ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες και την τάση προς έμετο.
Photo 8/10
8. Σταφύλι: Παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Photo 9/10
9. Μήλο: Είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, φυτικών ινών και καλίου, ενώ σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση του φρούτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το παιδί από τη μελλοντική εκδήλωση άσθματος και αλλεργιών.
Photo 10/10
10. Μούρα: Τα διάφορα είδη μούρων, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα μύρτιλα, δίνουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Επίσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό είναι πολύ ενυδατικά.