Στο κρεβάτι περνάμε περίπου το 1/3 της ζωής μας, γι’ αυτό το υπνοδωμάτιο πρέπει να αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι ακόμη και αν είστε τακτικοί με την καθαριότητα, παραμονεύουν «κρυμμένοι» κίνδυνοι που απειλούν την υγεία σας και σας καθιστούν ευάλωτους στη διάρκεια του ύπνου. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι τα χημικά και τα μικρόβια.
Δείτε σε ποια σημεία είναι πιθανό να κρύβονται.
Πηγή: mirror.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τα άπλυτα ρούχα πεταμένα στο δωμάτιο
Κάθε πότε πλένουμε τα μαξιλάρια για να φύγουν τα ακάρεα
Κάθε πότε πρέπει να πλένετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες
Photo 1/6
Στρώμα: Εάν το στρώμα δεν είναι φτιαγμένο από φυσικά ή οργανικά υλικά, το πιθανότερο είναι ότι περιέχει μείγμα χημικών ουσιών που λειτουργούν ως επιβραδυντικά φλόγας. Αυτά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, προσκολλώνται στη σκόνη και όταν τα εισπνέετε προκαλούν πονοκεφάλους, ζάλη και πιθανώς σοβαρότερα συμπτώματα. Ξεσκονίζετε συχνά το δωμάτιό και ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίζεται καλά ο χώρος.
Photo 2/6
Μαξιλάρια: Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έδειξε ότι τα μαξιλάρια έχουν σημαντικό αριθμό πολλών ειδών μυκήτων. Τα σπόρια μυκήτων βρίσκονται στον αέρα, αλλά πολλαπλασιάζονται σε ζεστά και υγρά μέρη. Είναι σημαντικό να μην κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά, ειδικά αν πάσχετε από άσθμα ή παραρρινοκολπίτιδα. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια που πλένονται, ώστε να τα καθαρίζετε τακτικά. Μην ξεχνάτε να τα αερίζετε και να αλλάζετε τακτικά τα καλύμματά τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Photo 3/6
Λαμπτήρες: Γνωρίζατε ότι οι λαμπτήρες μπορούν να προκαλέσουν δερματικές βλάβες; Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού εκπέμπουν υπεριώδες φως που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και ερυθρότητα, ενώ τα φώτα που τρεμοπαίζουν μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
Photo 4/6
Φορτιστές τηλεφώνων & ηλεκτρικά ξυπνητήρια: Το νευρικό μας σύστημα λειτουργεί με ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να στέλνει μηνύματα στους μύες. Σε κάποιους ανθρώπους το εναλλασσόμενο ρεύμα των σπιτιών παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, προκαλώντας αϋπνία. Το τηλέφωνο που φορτίζει λοιπόν ή το ηλεκτρικό ξυπνητήρι, μπορεί να είναι ο βασικός ύποπτος για την δυσκολία στον ύπνο.
Photo 5/6
Σώμα καλοριφέρ: Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με άλλες ενώσεις. Αν δεν καθαρίζετε τακτικά τα σώματα καλοριφέρ, συγκεντρώνεται πολλή σκόνη στο πίσω μέρος τους και όταν ανάβουν και εκπέμπουν θερμό αέρα, η σκόνη εξαπλώνεται σε όλο το σπίτι.
Photo 6/6
Χαλιά: Μελέτη του 2017 αποκάλυψε ότι τα χαλιά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα εσωτερικής σκόνης, αλλεργιογόνων και μικροοργανισμών. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος και ερεθισμού. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα και μην ξεχνάτε μικρότερα αντικείμενα στο σπίτι, τα οποία έχουν πολλά μικρόβια, όπως πινέλα μακιγιάζ, κινητά τηλέφωνα, μαλακά παιχνίδια, πληκτρολόγια υπολογιστών, τηλεχειριστήρια και πόμολα.