ΥΓΕΙΑ

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία

Την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που προκύπτουν από την επιφυλακτικότητα του κοινού προς τον εμβολιασμό εκφράζει σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Εύλογη η ανησυχία αυτή θα λέγαμε από όλους τους Ευρωβουλευτές για θέματα δημόσιας υγείας, την ώρα μάλιστα που το Αντιεμβολιαστικό Κίνημα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, και την ώρα που οι θάνατοι από ιλαρά σε όλη την Ευρώπη, ανέρχονται σε 57 (με μεγάλο θύμα την Ιταλία, και ακολουθούν η Ρουμανία αλλά και η Ελλάδα), ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ήδη την Πέμπτη το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση, ανέφερε ότι τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα άγγιξαν τα 2.591.

Άλλωστε η δημόσια υγεία είναι δεν είναι μόνο υγειονομικό ζήτημα, αλλά αφορά πρωτίστως την κοινωνία και την οικονομία. Όταν νοσεί ο ένας τομέας, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα νοσήσει και ο άλλος.

Κρίση εμπιστοσύνης - Πρόβλημα δημόσιας υγείας

Σε ψήφισμά του ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, όταν ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν λοιπόν σημαντικά κενά όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από εκείνα που απαιτούνται για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας.

Αυστηροί έλεγχοι

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους μέσω δοκιμών πολλαπλών σταδίων, προτού προεπιλεγούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ επαναξιολογούνται τακτικά.

Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση κοινής δράσης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά καλούν την Επιτροπή να διευκολύνει την κατάρτιση ενός καλύτερα ευθυγραμμισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

  • να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων και να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για πιθανές παρενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.
  • την άρση της εμπιστευτικότητας στις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και προτείνουν να δημοσιοποιούνται τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται τα πορίσματα της επιτροπής
  • να δηλώνουν οι ερευνητές τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων και να απομακρύνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης οι υπεύθυνοι αυτών.
  • να ανοίξει πραγματικός και επιστημονικός διάλογος με την κοινωνία για να καταπολεμηθεί η αναξιόπιστη, παραπλανητική και μη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν "αδικαιολόγητο" το ότι το κόστος ενός πλήρους πακέτου εμβολιασμού για ένα παιδί, ακόμη και στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές, έχει αυξηθεί με συντελεστή 68 το 2014 σε σύγκριση με το 2001.

Δηλώνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία κοινής προμήθειας, η οποία παρέχει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή ένα πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια εμβολίων και επιτρέπει στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μια πρωτοβουλία σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Η έρευνα της Hellas Health VII - 30% των Ελλήνων δεν εμβολιάζεται

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας (HELLAS HEALTH VII) τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας, δεν έχει ποτέ εμβολιαστεί στη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού (76%) δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου.

Ας θυμηθούμε μερικά ευρήματα:

- Το 27% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.

- Το 30% έχει κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, το 25% της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, το 15% πνευμονιόκοκκου και το 14% ηπατίτιδας Β.

- Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιασθεί, λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβος για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%).

- Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και ένα 10% θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.

- Το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και μόνο το 17% έχει εμβολιασθεί για πνευμονιόκοκκο.

- Το 76% δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου. Μόνο το 7% έχει εμβολιασθεί.

Παιδικοί εμβολιασμοί

- Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.

- Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία

Βιτένις Αντριουκάιτις: Όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων να κάνουν μια βόλτα στα νεκροταφεία

Το φαρμακείο μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης



Σχεδόν το 30% των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ - Τι δείχνει η έρευνα Hellas Health VII

Ιός HPV: Μην αργήσεις - Η εκστρατεία της MSD για τη δύναμη του εμβολιασμού

Εμβόλιο γρίπης: Ο αναπάντεχος παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του

Οι πολίτες εμπιστεύονται απόλυτα τους φαρμακοποιούς αλλά αγνοούν την πρόληψη