Πιτυρίδα: Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε
Η πιτυρίδα δεν είναι μεταδοτική ή επικίνδυνη για την υγεία, είναι όμως ένα ενοχλητικό και συνήθως επίμονο σύμπτωμα.
Ο οργανισμός παράγει συνεχώς νέα δερματικά κύτταρα και αποβάλλει τα παλιά για να παραμείνει υγιές το τριχωτό του κεφαλιού. Όταν ο κύκλος ανανέωσης γίνεται με ρυθμό γρηγορότερο από το φυσιολογικό, προκαλείται πιτυρίδα.
Η πιτυρίδα δεν είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής, μπορεί όμως να είναι πιο εμφανής αν δεν λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας.
Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά αποτελεσματικά αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να αφήσετε το σαμπουάν να δράσει στα μαλλιά για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν τα ξεβγάλετε. Πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν επί τουλάχιστον ένα μήνα για να διαπιστώσετε εάν είναι το κατάλληλο για εσάς και αν η πιτυρίδα υποχωρεί. Αν όχι, δοκιμάστε κάποιο άλλο προϊόν μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αντιπιτυριδικό σαμπουάν πιο αραιά, αν και το πιθανότερο είναι ότι η πιτυρίδα θα επανέλθει.
Εάν το σαμπουάν δεν προκαλέσει υποχώρηση των συμπτωμάτων, ίσως χρειαστείτε ισχυρότερη θεραπεία, την οποία θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε πολλή πιτυρίδα ή συμπτώματα, όπως έντονη φαγούρα, κοκκινίλα και πρήξιμο στο τριχωτό. Η πιτυρίδα μπορεί να οφείλεται σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια πάθηση που συνδέεται με υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα ή κάποιας άλλης μόλυνσης από μύκητες. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε δερματίτιδα λόγω αλλεργίας σε προϊόντα για τα μαλλιά ή σε βαφές ή να αποτελεί σύμπτωμα ψωρίασης.
Ο ρόλος των τροφών
Πολλοί άνθρωποι με πιτυρίδα βλέπουν τα συμπτώματα να επιδεινώνονται όταν καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές.
Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και ειδικά το τυρί είναι ένας βασικός ένοχος για την επιδείνωση της πιτυρίδας.
Το λευκό κρασί και η σαμπάνια επίσης πυροδοτούν τα συμπτώματα, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε.
Αντίθετα, υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Τα μαλλιά χρειάζονται τουλάχιστον 120 γραμμάρια πρωτεϊνών καθημερινά. Καλές πηγές είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, το τυρί με χαμηλά λιπαρά (όπως το cottage) και η κινόα.
Μπορείτε τέλος να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα, μηλόξιδο και χυμό λεμονιού, οι οποίες έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα.
Το στρες επιδεινώνει την πιτυρίδα, καθώς αποδυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Η επίμονη πιτυρίδα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα έλλειψης βιταμινών, ειδικά βιταμίνης Β7 ή βιοτίνης, γι’ αυτό εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης σχετικών συμπληρωμάτων.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Μαλλιά: Τρία σημάδια που δείχνουν προβλήματα υγείας