ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εφηβεία & προβλήματα ψυχικής υγείας: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια με πρώιμη έναρξη περιόδου έχουν πιο συχνά και πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές.

Πρόωρη εφηβεία & προβλήματα ψυχικής υγείας: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Είναι επίσης πιο επιρρεπή σε κατάχρηση ουσιών, εγκληματικότητα και κακές επιδόσεις ή διακοπή του σχολείου. Παρέμενε ωστόσο ασαφές πόσο διαρκούν αυτά τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση.

Η νέα μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 8.000 κορίτσια στις ΗΠΑ για περίπου 14 χρόνια, από την εφηβεία μέχρι και λίγο μετά την ηλικία των 20.

teen period 2

Όσο πιο νεαρά ήταν τα κορίτσια όταν ξεκίνησε η περίοδός τους, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν κατάθλιψη και αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η μη τήρηση κανόνων και η παραβατικότητα.

Τα προβλήματα αυτά συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τα κορίτσια να συμπληρώσουν την ηλικία των 20 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μέση ηλικία της εμμηναρχής είναι τα 12,5 έτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα τελευταία 50 χρόνια ωστόσο, η ηλικία αυτή μειώνεται σταθερά. Σήμερα, περίπου το 1/3 των κοριτσιών στις ΗΠΑ έχουν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 8 ετών, σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Cornell, Jane Mendle.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η συμπεριφορά των κοριτσιών που ωρίμαζαν νωρίς, έτεινε να χειροτερεύει καθώς μεγάλωναν. Η Mendle δήλωσε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το φυσιολογικό πρότυπο ανάπτυξης των εφήβων.

«Συνήθως οι άνθρωποι δεν κλέβουν στα 25 όσο στα 15. Αυτά τα παιδιά όμως δεν επέδειξαν την τυπική αντικοινωνική συμπεριφορά που σχετίζεται με την ηλικία τους, αλλά η συμπεριφορά τους έγινε χειρότερη» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της Mendle και των συναδέλφων της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Ηλικία πρώτης περιόδου: Με ποιους 7 σοβαρούς κινδύνους συνδέεται

Πρώτη περίοδος: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η σχέση των αναψυκτικών με την πρώιμη ήβη