Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού
Η λήψη πολυβιταμινών από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Ντε Βιλμπις, ανέλυσαν στοιχεία για 273.107 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από τη Στοκχόλμη.
Τα παιδιά είχαν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 1997 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 15.
Οι μητέρες είχαν δώσει πληροφορίες για την χρήση φυλλικού οξέος, σιδήρου και πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψή τους. Οι περιπτώσεις παιδικού αυτισμού καταγράφηκαν μέσω των εθνικών αρχείων.
Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που ίσως επηρεάζουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι πολυβιταμίνες εξηγούσαν τη διαφορά ως προς τον αυτισμό.
Τα στοιχεία ότι το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος μείωναν τον κίνδυνο αυτισμού δεν είχαν συνοχή, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
«Η χρήση πολυβιταμινών με ή χωρίς σίδηρο ή φυλλικό οξύ σχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα παιδικού αυτισμού με διανοητική αναπηρία. Οι πιθανότητες αυτισμού στην ομάδα που έπαιρνε πολυβιταμίνες ήταν 30% μικρότερες», σύμφωνα με την Δρ Ντε Βιλμπις.
Οι περισσότερες μητέρες συμβουλεύονται να παίρνουν προγεννητικά βιταμίνες για την πρόληψη γεννητικών ανωμαλιών, και ενδεχομένως να υπάρχει και επιπρόσθετο όφελος όπως δείχνει η μελέτη.
Η ερευνήτρια διευκρινίζει πάντως, ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήνεται χρήση πολυβιταμινών για την πρόληψη του αυτισμού, καθώς οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλες υγιεινές δραστηριότητες που να συντελούσαν στον μειωμένο κίνδυνο παιδικού αυτισμού.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.
Διαβάστε επίσης:
Αυτισμός: Ο ρόλος της κληρονομικότητας – Πόσο κινδυνεύουν τα αδέλφια των αυτιστικών παιδιών
Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Πότε η πρόσληψη γίνεται επικίνδυνη