Μηλόξυδο: 3 σημαντικά οφέλη εκτός από τη συμβολή του στο αδυνάτισμα
Το μηλόξυδο έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της συμβολής του στο αδυνάτισμα.
Φτιάχνεται από μήλα τα οποία υφίστανται αργή διαδικασία ζύμωσης, με αποτέλεσμα να αποκτά αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω των βιοδραστικών συστατικών του όπως το οξικό οξύ, το γαλλικό οξύ, οι κατεχίνες και το καφεϊκό οξύ.
Πολλοί καταναλώνουν ξύδι πριν από το φαγητό, προκειμένου να χάσουν βάρος. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μηλόξυδο μπορεί να συμβάλλει στο κάψιμο λίπους, μειώνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.
Εκτός από τη συμβολή του στο αδυνάτισμα όμως, το μηλόξυδο έχει και άλλα οφέλη για την υγεία:
Καρδιακή νόσος
Η κατανάλωση μηλόξυδου συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι πολυφαινόλες όπως το χλωρογενικό οξύ, που υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στο μηλόξυδο, εμποδίζει την οξείδωση της LDL κακής χοληστερόλης και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης το οξικό οξύ που υπάρχει στο ξύδι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με έρευνα του Δρ Τζέιμς Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Άστον στο Μπέρμιγχαμ, η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη περίπου κατά 13%.
Διαβήτης τύπου 2
Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Έρευνες έδειξαν ότι το μηλόξυδο βελτίωσε την ευαισθησία της ινσουλίνης στους πάσχοντες. Έχει βρεθεί επίσης ότι μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα όταν κάποιος καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ινσουλίνη και γλυκόζη, όπως προϊόντα ζύμης και χυμός πορτοκαλιού.
Καούρες
Η παλινδρόμηση οξέων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό που οδηγεί σε καούρα και δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο και το λαιμό. Η κατάσταση αυτή προκαλείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά οξέα για να γίνει η πέψη των τροφών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης των τροφών και την πρόληψη της καούρας.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Μηλόξυδο ενάντια στην ακμή: Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Μηλόξυδο: Πόσο ρίχνει τη χοληστερίνη, πόσο να πίνετε τη μέρα