ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο στο πρόσωπο – Τι θέλει προσοχή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μηλόξυδο (ACV) είναι γνωστό για τα διάφορα οφέλη του στην υγεία, ιδιαίτερα στην περιποίηση του δέρματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο στο πρόσωπο – Τι θέλει προσοχή
Bigstock

Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος όπως η ακμή, η υπερμελάγχρωση και η υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε ποια συστατικά του μηλόξυδου ωφελούν την υγεία του δέρματος, πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και μερικές σπιτικές συνταγές περιποίησης δέρματος.

Ποια συστατικά στο μηλόξυδο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του δέρματος

  • Οξικό οξύ: Γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες, το οξικό οξύ βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, που προκαλούν ακμή και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
  • Άλφα-υδροξυοξέα (AHAs): Το μηλόξυδο έχει φυσικά AHAs, τα οποία δρουν ως χημικά απολεπιστικά για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στη φωτεινότητα της επιδερμίδας και στην μείωση των σημαδιών γήρανσης.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Το μηλόξυδο περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και της επούλωσης του δέρματος.

Είναι το μηλόξυδο καλό για το πρόσωπό σας;

Ναι, το μηλόξυδο μπορεί να είναι ευεργετικό για το πρόσωπο, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιείτε με προσοχή λόγω της υψηλής οξύτητάς του.

Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες το καθιστούν αποτελεσματικό για το δέρμα με τάση ακμής, ενώ οι απολεπιστικές του ικανότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί ο ερεθισμός ή η βλάβη, είναι απαραίτητο να το αραιώσετε πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα σας. Αν δεν το κάνετε μπορεί να προκαλέσετε εγκαύματα, ειδικά σε ευαίσθητο δέρμα.

Apple-Cider-Vinegar-mhloksydo-miloksido

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο για το πρόσωπό σας

Η ενσωμάτωση του ACV στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να είναι απλή. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ACV, μαζί με σπιτικές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

1. Toner με μηλόξυδο για επιδερμίδα με τάση ακμής

Συστατικά:

  • 1 μέρος μηλόξυδο
  • 2 μέρη νερό (για ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε 3-4 μέρη νερό)

Οδηγίες:

Αναμίξτε το μηλόξυδο και το νερό σε ένα καθαρό δοχείο.

  1. Χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι, εφαρμόστε το διάλυμα σε καθαρό δέρμα, εστιάζοντας σε περιοχές επιρρεπείς σε ακμή ή λιπαρότητα.
  2. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά, ξεπλύνετε με νερό και στη συνέχεια βάλτε ενυδατική κρέμα.

Αυτό το τονωτικό βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος, στην μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και στην απαλή απολέπιση.

2. Μάσκα απολέπισης με μηλόξυδο

Συστατικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά, για πρόσθετη υγρασία)

Οδηγίες:

  1. Ανακατέψτε τα υλικά σε μορφή πάστας.
  2. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
  3. Αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε απαλά με χλιαρό νερό.
  4. Ολοκληρώστε με μια ενυδατική κρέμα.

Αυτή η μάσκα απολεπίζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, βοηθά στον καθαρισμό των πόρων και μπορεί να προάγει μια πιο φωτεινή επιδερμίδα.

3. Θεραπεία κηλίδων για σκοτεινά σημεία

Συστατικά:

  • 1 μέρος μηλόξυδο
  • 1 μέρος νερό

Οδηγίες:

  1. Συνδυάστε το ξύδι και το νερό σε ένα μικρό πιάτο.
  2. Βουτήξτε ένα βαμβάκι στο διάλυμα και εφαρμόστε το σε σκοτεινά σημεία.
  3. Αφήστε να δράσει για 5-10 λεπτά πριν ξεπλύνετε.

Η τακτική χρήση αυτής της θεραπείας κηλίδων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης υπερμελάγχρωσης με την πάροδο του χρόνου.

mirror-face-skin-prosopo-derma-epidermida

Πόση ώρα πρέπει να αφήνετε το μηλόξυδο στο πρόσωπό σας

Το μηλόξυδο πρέπει να μην παραμείνει στο πρόσωπό σας για πολλή ώρα. Γενικά, συνιστάται η εφαρμογή αραιωμένου μηλόξυδου για περίπου 5-10 λεπτά, πριν ξεπλύνετε με νερό.

Αυτό αποτρέπει τον ερεθισμό, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Εάν αισθανθείτε ενόχληση, ερυθρότητα ή φαγούρα, είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε αμέσως και να διακόψετε τη χρήση.

Υπάρχουν παρενέργειες του μηλόξυδου στο πρόσωπο;

Αν και το μηλόξυδο προσφέρει πιθανά οφέλη, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση του στο δέρμα:

  • Ερεθισμός και εγκαύματα: Η οξύτητα του ACV μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται αδιάλυτο. Αυτό είναι πιο σύνηθες για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή υπάρχουσες δερματικές παθήσεις.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο ή κνίδωση.
  • Ξηρότητα: Η παρατεταμένη χρήση του ACV μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα δέρματος. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι απαραίτητο να ενυδατωθείτε μετά την εφαρμογή του στο δέρμα.
Face-Skin-Care

Μπορεί το μηλόξυδο να αφαιρέσει τα σκοτεινά σημεία στο πρόσωπο;

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για την υπερμελάγχρωση και τις σκούρες κηλίδες, λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξικό οξύ, το οποίο δρα ως ήπιο απολεπιστικό.

Αν και υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των μαύρων κηλίδων με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο δέρματος του ατόμου και τη σοβαρότητα της μελάγχρωσης.

Σύνοψη

Το μηλόξυδο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για το δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της ακμής, της απολέπισης και της πιθανής λεύκανσης των μαύρων κηλίδων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το αραιώνετε πάντα και να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε σε ευαίσθητο δέρμα. Σπιτικές συνταγές περιποίησης δέρματος, όπως τόνερ και μάσκες, μπορούν να σας βοηθήσουν να εντάξετε το μηλόξυδο στη ρουτίνα σας με ασφάλεια.

Όπως με κάθε προϊόν περιποίησης δέρματος, είναι συνετό να κάνετε πρώτα ένα τεστ σε μικρή περιοχή δέρματος και να συμβουλευτείτε δερματολόγο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Πηγές: healthline.com, health.unl.edu, medicalnewstoday.com, oncquestlabs.com, webmd.com