ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων: 5 αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ακράτεια ούρων, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους.

Ακράτεια ούρων: 5 αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για νόσο, αλλά για σύμπτωμα.

Υπάρχουν 3 είδη ακράτειας, που διαφέρουν τόσο στον μηχανισμό που την προκαλεί και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται όσο και στην αντιμετώπιση.

Τα 3 είδη είναι:

- Ακράτεια κατά την προσπάθεια
- Ακράτεια επιτακτικού τύπου
- Ακράτεια από υπερπλήρωση

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

urianary infection

Δείτε 5 λόγους που προκαλούν ακράτεια και είναι στο χέρι σας να αποτρέψετε:

Παχυσαρκία

Το επιπλέον βάρος προκαλεί πίεση στην περιοχή της κοιλιάς που με τη σειρά της ασκεί πίεση στην κύστη σας, καθώς γεμίζει με ούρα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, αυξάνει δηλαδή την παραγωγή των ούρων από τα νεφρά με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως. Επιπλέον έχει άμεση επίδραση στην ουροδόχο κύστη και δρα ως ένας ερεθιστικός παράγοντας προκαλώντας επιτακτική ούρηση. Τέλος, επηρεάζει τα μηνύματα από τον εγκέφαλο προς την ουροδόχο κύστη. Προσπαθήστε να ελαττώσετε τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε και παρατηρείστε την αλλαγή.

Η καφεΐνη που υπάρχει σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι, σοκολάτα, ακόμη και τον ντεκαφεϊνέ καφέ, αυξάνει το αίσθημα για επιτακτική ούρηση καθώς το σώμα σας ζητά να απαλλαγεί από τα υγρά. Προσπαθήστε να πίνετε τον καφέ σας το πρωί αντί για το βράδυ και περιορίστε τα καφεϊνούχα σε 1-2 την ημέρα. Η καφεϊνη αυξάνει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Μειωμένη πρόσληψη υγρών

Η χαμηλή πρόσληψη υγρών προκαλεί αυξημένη συγκέντρωση ούρων στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να την ερεθίσει, προκαλώντας συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παρέμβουν στη διαδικασία αποθήκευσης και αποβολής των ούρων ή να αυξήσουν την παραγωγή ούρων οδηγώντας σε υπερδραστήρια κύστη και ακράτεια. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.

Δυσκοιλιότητα

Η ενσφήνωση κοπράνων λόγω σοβαρής δυσκοιλιότητας, προκαλεί πίεση στην κύστη με συνέπεια να υπάρχει ακράτεια.
Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, να πίνετε πολλά υγρά και να μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια είναι βλάβες στην ουροδόχο κύστη λόγω χειρουργικής επέμβασης, η νόσος του Crohn, βλάβη στο νωτιαίο μυελό, ο διαβήτης και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικεία ακράτεια: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να δείτε βελτίωση

Πού οφείλεται η διαρροή ούρων και τσούξιμο κατά την ούρηση (γράφημα)