Καθιστική ζωή: Ο σοβαρός κίνδυνος αναπηρίας από τη μέση ηλικία και μετά
Οι άνθρωποι που από τη μέση ηλικία και μετά υιοθετούν καθιστική συμπεριφορά, κινδυνεύουν περισσότερο από αναπηρία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, με επικεφαλής την Δρ Λορέττα Ντι Πιέτρο, ανέλυσε τη σωματική δραστηριοποίηση 134.000 ενηλίκων, 50-71 ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν το διάστημα 1995-2005 και προέρχονταν από τη μελέτη AARP Diet and Health Study των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών και σε γενικές γραμμές υγιείς όταν ξεκίνησε η έρευνα.
Ως καθιστική συμπεριφορά χαρακτηρίστηκε ο χρόνος που κάθονταν μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που σχετίζονταν με τη σωματική δραστηριότητα, όπως δουλειές του σπιτιού, περπάτημα, ψώνια, τρέξιμο ή κηπουρική.
Η παρακολούθηση τηλεόρασης περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα και τρεις ή λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριοποίησης την εβδομάδα, τριπλασίαζαν τον κίνδυνο αναπηρίας σε ορίζοντα οκταετίας.
Αναλυτικά, στο τέλος της μελέτης το 29% των συμμετεχόντων δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή δυσκολεύονταν. Οι γυναίκες, οι καπνιστές και οι λιγότερο μορφωμένοι και αυτοί με λιγότερο καλή υγεία ήταν πιθανότερο να καταλήξουν ανήμποροι.
Ανεξαρτήτως των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος σωματικής αναπηρίας αυξήθηκε 25% και 65%, αντίστοιχα, μεταξύ των ατόμων που έβλεπαν τηλεόραση τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα ή πέντε και περισσότερες, συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν λιγότερο από δύο. Ο κίνδυνος αυτός δεν επηρεαζόταν από τη φυλή, το μορφωτικό υπόβαθρο, το κάπνισμα και/ή τις αλλαγές του σωματικού βάρους.
Στον αντίποδα τα πλέον δραστήρια άτομα, που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά ενεργά πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα δεν είχαν κανέναν κίνδυνο απώλειας της κινητικότητάς τους.
«Το βασικό μήνυμα είναι, κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο. Και φυσικά δεν εννοούμε απαραιτήτως την γυμναστική. Εννοούμε να μην κάθεστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Σηκωθείτε, κάντε μια μικρή βόλτα, ανεβείτε μερικά σκαλοπάτια, περπατήστε μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Ακόμα κι αυτό που παρακολουθείτε στην τηλεόραση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, εκμεταλλευθείτε το διάλειμμα των διαφημίσεων και σηκωθείτε», συμβουλεύει η Δρ Ντι Πιέτρο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Gerontology: Medical Sciences.
Διαβάστε επίσης:
Καθιστική ζωή & πρόωρος θάνατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο & τι πρέπει να κάνετε
Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από μόλις 15 μέρες καθιστικής ζωής