ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στα φιστίκια: Ελπίδες για θεραπεία στα παιδιά από πειραματική ανοσοθεραπεία

Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της παιδικής αλλεργίας στα φιστίκια. Χάρη σε μια πειραματική ανοσοθεραπεία, κατάφεραν να θεραπεύσουν την αλλεργία στα περισσότερα παιδιά για χρονικό διάστημα έως τέσσερα χρόνια.

Αλλεργία στα φιστίκια: Ελπίδες για θεραπεία στα παιδιά από πειραματική ανοσοθεραπεία

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ανοσολογίας και αλλεργιολογίας Μίμι Τανγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής Lancet Child & Adolescent Health, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, έκαναν σε 48 αλλεργικά παιδιά μια μικρή κλινική δοκιμή, που ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo).

Πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών θεραπεύτηκαν από την αλλεργία τους και η απευαισθητοποίησή τους στα φιστίκια παρέμεινε σε βάθος χρόνου. Τα παιδιά αυτά μπορούσαν πλέον να τρώνε φιστίκια ελεύθερα.

bigstock 194643454

Η νέα θεραπεία, γνωστή ως ΡΡΟΙΤ, που συνδυάζει τη χορήγηση προβιοτικών (λακτοβάκιλος Lactobacillus rhamnosus) με τη χορήγηση ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεϊνών φιστικιών από το στόμα, αναπρογραμματίζει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναπτύσσει ανοχή στα φιστίκια.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι η συχνότερη αιτία αναφυλαξίας, μιας αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή των παιδιών. Αν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι η θεραπεία είναι όντως αποτελεσματική και ασφαλής, μπορεί μελλοντικά να προσφέρει σημαντική βοήθεια στις δυτικές κοινωνίες, όπου το πρόβλημα της παιδικής αλλεργίας είναι όλο και συχνότερο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πότε μπορεί να φάει ένα μωρό αυγό και φιστίκι;

Ποια είναι η πιο συχνή διατροφική αλλεργία

Αλλεργία στα φιστίκια: Οι οδηγίες των ειδικών για πρόληψη στα παιδιά