Θετική σκέψη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Αρκεί κάποιος να πιστέψει ότι είναι υγιής για να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του;
Σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων, αρκεί, αφού η σκέψη και μόνο ότι είμαστε υγιείς μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και μάλιστα κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ και είναι η τελευταία μιας σειράς ερευνών που δείχνουν ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία παλαιότερων ερευνών που αφορούσαν 60.000 Αμερικανούς.
Οι έρευνες κατέγραφαν μεταξύ άλλων τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, την κατάσταση της υγείας και το προσωπικό ιστορικό των συμμετεχόντων.
Σε όλες τις έρευνες οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν στην παρακάτω ερώτηση: «Θα λέγατε ότι είστε σωματικά πιο ενεργός, λιγότερο ενεργός ή το ίδιο ενεργός σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους της ηλικίας σας;».
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τα αρχεία θανάτου από το έτος 2011, δηλαδή 21 χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης έρευνας, και τα συνέκριναν με τα στοιχεία των ερευνών.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι συμμετέχοντες που πίστευαν ότι είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά από τους άλλους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας είχαν έως και 71% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο παρακολούθησης, συγκριτικά με τους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι ήταν πιο δραστήριοι από τους συνομηλίκους τους.
Μάλιστα αυτό ίσχυε και αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες υγείας όπως η σωματική δραστηριότητα, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, πιθανές χρόνιες παθήσεις κ.ά., που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
«Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με μια αυξανόμενη έρευνα που καταδεικνύει ότι οι νοοτροπίες μας -στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πεποιθήσεις μας σχετικά με το πόσο ασκούμαστε συγκριτικά με τους άλλους- μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας», δήλωσε η δρ. Alia Crum, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Παλαιότερη έρευνα της δρ. Crum είχε δείξει ότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από την καθημερινή τους φυσική δραστηριότητα εξαρτώνται εν μέρει από τη νοοτροπία τους, δηλαδή από το αν πιστεύουν ή όχι ότι ασκούνται επαρκώς.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Health Psychology».
Διαβάστε επίσης:
Ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει «άνετα» τα 115 χρόνια ζωής
Δείτε πόσο παρατείνει τη ζωή το τρέξιμο ανάλογα με τη διάρκειά του