Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, ακόμη και αν κάποιος την υιοθετήσει στην τρίτη ηλικία
Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής δεν έχουν χρονικούς φραγμούς και κάποιος μπορεί να τα αποκομίσει ακόμη και αν αρχίσει να τρέφεται υγιεινά στη μέση ή στην τρίτη ηλικία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Μερσέντες Σότος-Πριέτο αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 74.000 επαγγελματίες υγείας που είχαν λάβει μέρος σε δύο μελέτες που ξεκίνησαν το 1970 και το 1980, αντίστοιχα, προκειμένου να διερευνήσουν που σχετιζόταν ο ατομικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου με τις αλλαγές στη διατροφή που είχαν κάνει τα προηγούμενα 12 χρόνια (μεταξύ 1986 και 1998). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνω των 60 ετών.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής τους, προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους δεν άλλαξαν διατροφή.
Αντίθετα, τα άτομα που έκαναν κακή διατροφή είχαν κατά 6-12% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η κατά 20% βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σχετίστηκε με 8-17% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Δεν παρατηρήθηκε, όμως, όμοια μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Άλις Λιχτενστάιν, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, δήλωσε για τα αποτελέσματα της μελέτη: «Επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και χρόνια. Η υγιεινή διατροφή είναι δια βίου συνήθεια και ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε αλλαγές προς το καλύτερο. Το μυστικό είναι να κάνουμε αλλαγές που μπορούμε να τηρήσουμε για το υπόλοιπο του βίου μας. Και δεν υπάρχουν “μαγικά” τρόφιμα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι μια συνολικά καλή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Διαβάστε επίσης:
Η σωτήρια αλλαγή στην καθημερινότητα που μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Πρόωρος θάνατος: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε κατά 24% τον κίνδυνο