Ανδρική γονιμότητα: Ο ρόλος του φολικού οξέος
Το φολικό οξύ ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9 είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φολικού οξέος για τους ενήλικες είναι περίπου 400 mg.
Η βιταμίνη αυτή υπάρχει στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φολικό oξύ, είναι καλύτερα προστατευμένοι από την παραγωγή μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.
Το φολικό οξύ προστατεύει επίσης τα έμβρυα από την ανάπτυξη γενετικών ανωμαλιών.
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, ποσοστό έως 4% των σπερματοζωαρίων που παράγουν υγιείς άνδρες μπορεί να έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων. Η διαταραχή αυτή αποκαλείται ανευπλοειδία και σχετίζεται με δυσκολίες στη σύλληψη, αποβολές και με γέννηση παιδιών με γενετικές ασθένειες, όπως τα σύνδρομα Ντάουν, Τέρνερ και Κλίνεφελτερ. Εντούτοις δεν είναι γνωστό γιατί μεταλλάσσονται ορισμένα από τα σπερματοζωάρια των ανδρών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 89 υγιείς, μη καπνιστές εθελοντές, και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφής, από τα οποία και πήραν πληροφορίες για την πρόσληψη ψευδαργύρου, φολικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και βήτα- καρωτίνης.
Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που κατανάλωναν το περισσότερο φολικό οξύ σε καθημερινή βάση, είχαν 20% έως 30% χαμηλότερα επίπεδα ανευπλοειδίας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.
Οι άντρες που κατανάλωναν πολύ φολικό οξύ προσλάμβαναν από την διατροφή τους ποσότητα 722 έως 1.150 μικρογραμμαρίων, σχεδόν διπλάσια έως τριπλάσια από την καθημερινώς συνιστώμενη για καλή υγεία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο για τον οποίο τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα ο καθένας. ΕΠρέπει επίσης να πίνουν αλκοόλ με μέτρο (1-2 ποτηράκια το πολύ την ημέρα) και να αποφεύγουν το κάπνισμα.
Διαβάστε επίσης: