Ο δείκτης μάζας σώματος στην εφηβεία «προβλέπει» μελλοντικά προβλήματα στο συκώτι
Ανανεώθηκε:
Όσοι άνδρες υπήρξαν υπέρβαροι ως έφηβοι διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατά την ενήλικη ζωή τους σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε στη Σουηδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Gut, οι έφηβοι με περιττά κιλά έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έχουν φυσιολογικό βάρος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Σουηδών μεταξύ 1969 και 2012, εστιάζοντας στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων σε ηλικία 17-19 ετών και σε τυχόν μελλοντικά προβλήματα στο συκώτι τους. Εντοπίστηκαν συνολικά 5.281 περιστατικά σοβαρών παθήσεων του ήπατος, στα οποία περιλαμβάνονταν 251 περιστατικά καρκίνου του ήπατος κατά την περίοδο της μελέτης.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Χάννες Χάγκστρομ από το Κέντρο Νοσημάτων του Πεπτικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι άνδρες –όσοι δηλαδή είχαν ΔΜΣ 25 και άνω– ήταν 50% πιο πιθανό να ανήκουν στα περιστατικά παθήσεων του ήπατος που καταγράφτηκαν.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος προβλημάτων στο συκώτι ήταν αυξημένος και για όσους εκ των συμμετεχόντων είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 κατά το διάστημα της μελέτης, ασχέτως του βάρους τους στην εφηβεία. Βέβαια, ο συνδυασμός υψηλού ΔΜΣ και διαβήτη φάνηκε να αυξάνει εκθετικά τις πιθανότητες επιπλοκών, αφού οι άντρες που ήταν υπέρβαροι και ταυτόχρονα είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ήταν τρεις φορές (75%) πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στο συκώτι σε σύγκριση με άνδρες φυσιολογικού βάρους που δεν ήταν διαβητικοί.
«Οι παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των αυξανόμενων περιστατικών υπερβολικού βάρους πρέπει να εφαρμόζονται από νεαρή ηλικία ώστε να περιοριστεί η μελλοντική επιβάρυνση που προκύπτει από τις παθήσεις του ήπατος στους ασθενείς αλλά και στην κοινωνία» επισημαίνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Δείτε κι αυτό: