Τα μπράτσα σας φανερώνουν αν θα επιβιώσετε από καρδιοπάθεια!
Η εξέταση χοληστερίνης, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ο έλεγχος του σακχάρου αποτελούν πρότυπους δείκτες αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, οι ειδικοί αναζητούν συνεχώς νέους και πιο εύκολους τρόπους να «προβλεφθεί» ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αλλά και η πιθανότητα θανάτου λόγω αυτής.
Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η περίμετρος της μέσης είναι ενδεικτική για τις πιθανότητες εκδήλωσης συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και για την περίμετρο του μπράτσου!
Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν την περίμετρο του μπράτσου σχεδόν 600 ατόμων μεγάλης ηλικίας που είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα σε αυτήν και στους δείκτες επιβίωσης από τα εν λόγω νοσήματα. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την περίμετρο της γάμπας των συμμετεχόντων, ωστόσο η συσχέτιση ήταν σημαντική μόνο για την περίμετρο του μπράτσου.
Επιλέχθηκαν τα δύο συγκεκριμένα σημεία του σώματος επειδή παραδοσιακά θεωρούνται ενδεικτικά της συνολικής μυϊκής μάζας του σώματος. Η μυϊκή λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε συμπληρωματικά με μέτρηση της ταχύτητας βάδισης και της δύναμης λαβής.
Κατά την περίοδο παρακολούθησης, κατά μέσο όρο για ενάμιση χρόνο μετά τις αρχικές μετρήσεις, έχασαν τη ζωή τους 72 άτομα (όλοι ήταν 65 ετών και άνω), όμως όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν τη μεγαλύτερη περίμετρο μπράτσου παρουσίασαν την καλύτερη έκβαση στην υγεία τους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η περίμετρος του μπράτσου «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εύκολα εφαρμόσιμο δείκτη μέτρησης» για την αξιολόγηση του κινδύνου θανάτου που διατρέχουν οι καρδιοπαθείς.
Η σχέση που παρουσιάζει η μελέτη ανάμεσα στην περίμετρο του μπράτσου, ως ενδεικτική της συνολικής μυϊκής μάζας του ατόμου, και στην καρδιοπάθεια δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η σωματική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση θεωρούνται κατ’ εξοχήν παράγοντες πρόληψης ή διαχείρισης της πάθησης.
Δείτε κι αυτό:
Έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρος θάνατος φαίνονται στην... παλάμη μας