Καρκίνος ωοθηκών: Πώς θα μειώσετε κατά 31% τον κίνδυνο
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας κακοήθης όγκος στη μία ή και στις δύο ωοθήκες. Υπάρχουν δύο τύποι, ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, που είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών, και ο μη επιθηλιακός καρκίνος.
Οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά τσάι και χυμό πορτοκαλιού ενδέχεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Σε μία μεγάλη, 30ετή μελέτη ανακάλυψαν ότι το τσάι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν ουσίες που μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, οι οποίες για τις γυναίκες δίχως οικογενειακό ιστορικό είναι μία στις 75.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA), οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφή 171.940 γυναικών, ηλικίας 25 έως 55 ετών.
Όπως διαπίστωσαν, όσες κατανάλωναν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες τους.
Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή αλλά και η σοκολάτα.
Η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε ήταν κατά 31% για τις εθελόντριες που έπιναν καθημερινά τσάι και κατά 21% για όσες έπιναν χυμούς εσπεριδοειδών, ιδίως πορτοκαλιού.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «απλές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία.
Οι ακριβείς μηχανισμοί που εξηγούν τη μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.
Διαβάστε επίσης:
Αφαίρεση ωοθηκών: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο