Ποδήλατο: Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, διαβήτη και υπέρτασης
Όλοι γνωρίζουμε ότι το ποδήλατο είναι μια από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις για την υγεία.
Κάνοντας κάποιος ποδήλατο βελτιώνει το μυοσκελετικό και το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, αποφορτίζεται ψυχολογικά, καταπολεμά τις αϋπνίες και χάνει βάρος.
Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, μισή ώρα ποδήλατο την ημέρα μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο.
Τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία είναι σημαντικά ακόμη και για όποιον αρχίσει να κάνει ποδήλατο στα 50 ή τα 60 αναφέρουν οι επιστήμονες.
Στην πρώτη μελέτη, επιστήμονες από τη Δανία παρακολούθησαν επί μία 20ετία την πορεία της υγείας 45.000 συμπολιτών τους ηλικίας 50-65 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι συνήθιζαν να κάνουν καθημερινά ποδήλατο είχαν έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.
Επιπλέον, όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο κατά την πρώτη πενταετία της μελέτης είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν άρχισαν ποτέ το ποδήλατο.
Συνολικά υπήρξαν 2.892 εμφράγματα στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι το 7% θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι οι εθελοντές τους είχαν αρχίσει κάποια στιγμή το ποδήλατο.
Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Σουηδία παρακολούθησαν επί 10 χρόνια περισσότερους από 20.000 σαραντάρηδες, πενηντάρηδες και εξηντάρηδες εθελοντές.
Όσοι από αυτούς πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά ή το άρχισαν μετά την έναρξή της και το διατήρησαν έως το τέλος της, είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, 11% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, 20% μικρότερο κίνδυνο αυξημένης χοληστερόλης και 18% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα ώστε δυσκολεύονται να βρουν λίγη ώρα για άσκηση, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία. Η χρήση ποδηλάτου ως μέσου μαζικής μεταφοράς επιλύει το πρόβλημα και παρέχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, δήλωσε ο δρ Άντερες Γκρέντβεντ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων ερευνητής της πρώτης μελέτης.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν ταυτοχρόνως σε δύο ξεχωριστές ιατρικές επιθεωρήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης τύπου 2: Πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο εάν κάνετε συχνά ποδήλατο