Συχνοί πονοκέφαλοι: Πώς επηρεάζουν τον θυρεοειδή
Η ημικρανία, η αθροιστική κεφαλαλγία, η κεφαλαλγία τάσης και τα λοιπά είδη πονοκεφάλου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Headache: The Journal of Head and Face Pain.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι που εκπόνησαν τη μελέτη ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 8.412 άτομα και κάλυπταν κατά μέσο όρο διάστημα 12 ετών ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος τη σχέση του πονοκεφάλου με τις διαταραχές του θυρεοειδούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συχνές κεφαλαλγίες συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή που εκδηλώνεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών. Συνήθεις εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού είναι οι εναλλαγές της διάθεσης, η ανεξήγητη αύξηση του βάρους, η τριχόπτωση, η επίμονη κόπωση, η δυσκοιλιότητα και στις γυναίκες ο ακανόνιστος κύκλος περιόδου.
«Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα που αναδεικνύουν τις κεφαλαλγίες ως παράγοντα κινδύνου για τη μελλοντική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άντριου Μάρτιν. Σε σύγκριση με άλλες μορφές κεφαλαλγίας, ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού φάνηκε να είναι μεγαλύτερος για όσους εκδήλωναν ημικρανίες (41% έναντι 21%). Επίσης, όσο πιο συχνές ήταν οι κεφαλαλγίες τόσο εντονότερη ήταν η συσχέτιση με τον υποθυρεοειδισμό.
Δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα πώς αλληλεπιδρούν οι κεφαλαλγίες με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μια πιθανή εξήγηση αφορά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού από την κεφαλαλγία, η οποία ενδέχεται να προδιαθέτει απέναντι στη μελλοντική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνάδουν με παλαιότερα στοιχεία που είχαν υποδείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνότερος στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες ή άλλες μορφές κεφαλαλγίας. Ωστόσο, το μεγάλο δείγμα και η μεγάλη χρονική διάρκεια της νέας μελέτης την καθιστούν πιο αξιόπιστη και ακριβή από άλλες.
Διαβάστε επίσης:
Εννέα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί
Ημικρανία: 6 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε