Φρουκτόζη: Πότε συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη
Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο είναι μία οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων γνωστών και ως μονοσακχαρίτες.
Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα.
Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της αυξημένης γλυκύτητάς της, οι διατροφολόγοι την πρότειναν σε άτομα που ζουν με διαβήτη για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2.
Έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ανακάλυψε ότι το γονίδιο PGC-1 beta σε συνδυασμό με μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε φρουκτόζη, μπορεί να οδηγήσουν τελικά στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.
Προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσο αυτό ισχύει, οι ειδικοί μπλόκαραν τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου γονιδίου σε ποντίκια. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι παρά το γεγονός ότι τους χορηγούσαν διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη, εκείνα προστατεύονταν χωρίς να αναπτύσσουν ινσουλινοαντίσταση.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η χρήση του γλυκαντικού σιροπιού γλυκόζης σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, η διαδεδομένη χρήση της οποίας τοποθετείται χρονικά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ίσως να αποτελεί την κύρια αιτία της έξαρσης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τα τελευταία χρόνια.
Οι αμερικανοί επιστήμονες ωστόσο εξηγούν ότι κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η γλυκόζη η οποία μετατρέπεται πιο εύκολα σε λίπος.
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης τύπου 2: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν με βάση τον σωματότυπό τους
Διαβήτης τύπου 2: Πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο εάν κάνετε συχνά ποδήλατο
Διαβήτης και απώλεια βάρους: Πόσα κιλά μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου