ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με τεχνητή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου

Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν για πρώτη φορά να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus) με μια μικρή εμφυτευμένη βιοηλεκτρονική συσκευή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με τεχνητή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Πέτερ-Τακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Η τεχνική είχε έως τώρα δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, αλλά όχι σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής τους σε 17 ασθενείς δείχνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη νόσο, με τη βοήθεια της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας, ενώ δεν απέκλεισαν ότι η ίδια συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ κ.α.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

bigstock Hand Of Woman Deformed From Rh 74251231

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τη συσκευή στο πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια την ενεργοποιούσαν/απενεργοποιούσαν περιοδικά για περίπου τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς που έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία έδειξαν σημαντική βελτίωση. Στους περισσότερους ασθενείς η φλεγμονή υποχώρησε αισθητά, το ίδιο και τα συμπτώματα της νόσου.

Η εταιρεία βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας SetPoint, που έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές, αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα βιοηλεκτρονικής ιατρικής τεχνολογίας για διάφορες αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, με κεντρικό άξονα την τεχνητή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η συνήθεια που διπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Παράταση θηλασμού: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Αρθρίτιδες: Γιατί οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν