Μελατονίνη: Ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Η μελατονίνη είναι ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα να ξυπνήσει.
Είναι δηλαδή η ορμόνη που ρυθμίζει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς, το γνωστό «βιολογικό ρολόι».
Η σύνθεση και έκκριση της μελατονίνης στον εγκέφαλο, ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ορμόνη εμπλέκεται στον εικοσιτετράωρο ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού και στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, η μελατονίνη ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματικό αντιυπερτασικό.
Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια μικρή δόση μελατονίνης λίγο πριν από το νυχτερινό ύπνο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας πτώση των καρδιακών παλμών.
Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 16 υπερτασικούς άνδρες που δεν είχαν λάβει καμία αγωγή για την πάθησή τους. Αφού του χώρισαν σε δύο ομάδες, χορήγησαν στους μεν χάπια που περιείχαν 2,5 milligrams μελατονίνης επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και στους άλλους ψευδοφάρμακα, τα οποία δεν περιείχαν καμία δραστική ουσία.
Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα της πρώτης ομάδας σημείωσαν σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης εκείνη την περίοδο. Επιπλέον, αποδείχθηκε πως η χορήγηση μίας μόνο δόσης της ορμόνης δεν είχε καμία επίδραση, ενώ η μακροχρόνια χρήση δεν επηρέαζε τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η μελατονίνη έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την υπέρταση. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσουν αυθαίρετα τη λήψη της ορμόνης αν πρωτίστως δεν συμβουλευτούν τον προσωπικό ιατρό τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή για αδυνάτισμα και καλύτερο ύπνο