Καφές μετά το αλκοόλ: Βοηθά να υποχωρήσει η μέθη;
Ίσως το έχετε κάνει κι εσείς κάποια στιγμή στο παρελθόν: Ήπιατε ένα-δύο (ή και τρία) ποτά παραπάνω και λίγο αργότερα πίνετε έναν καφέ με την ελπίδα να συνέλθετε και να τονωθείτε.
Ο τρόπος που αλληλεπιδρά ο καφές με το αλκοόλ βοηθά τελικά να υποχωρήσει η ζαλάδα και η απώλεια συγκέντρωσης ή μήπως τελικά κάνει την κατάσταση χειρότερη;
Καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε καφέ μετά την κατανάλωση σημαντικής ποσότητας αλκοόλ, καθώς ο καφές «ξεγελά» τον εγκέφαλο και σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε λιγότερο μεθυσμένοι απ' ό,τι είστε στην πραγματικότητα, συμβουλεύει ο Ρομπερτ Σουίφτ από το Κέντρο Μελετών του Αλκοόλ και του Εθισμού του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπράουν.
Γιατί συμβαίνει αυτό:
Όταν εισέρχεται το αλκοόλ στον οργανισμό, ο εγκέφαλος αρχίζει να απελευθερώνει ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που προωθεί την ευθυμία. Η ντοπαμίνη με τη σειρά της πυροδοτεί την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται κυκλικό κοινό AMP.
Το κυκλικό κοινό AMP ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια. Για να αποφευχθεί η υπερδιέγερση του εγκεφάλου, ο οργανισμός απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών ενζύμων που ελέγχουν τα επίπεδα της χημικής ουσίας.
Λίγο αργότερα όμως, αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι κατασταλτικές ιδιότητες του αλκοόλ. Απελευθερώνονται σταδιακά νευροδιαβιβαστές που επιβραδύνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και επέρχεται μια αίσθηση κούρασης και ζάλης.
Εάν στο σημείο αυτό πιούμε καφέ, η καφεΐνη θα μπλοκάρει τη δράση των ενζύμων που ελέγχουν το κυκλικό κοινό AMP, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα ενεργητικότητας.
Θεωρητικά αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως στην πράξη το αλκοόλ συνεχίζει να επιδρά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, στον εγκέφαλο και να επιβραδύνει περαιτέρω τη λειτουργία του. Η φαινομενική τόνωση μπορεί λοιπόν να μας παραπλανήσει και να πιούμε περισσότερο αλκοόλ ή να νομίζουμε ότι είμαστε σε θέση να οδηγήσουμε.
Με λίγα λόγια, η καφεΐνη «αποκρύπτει» την κατασταλτική δράση του αλκοόλ, χωρίς όμως να μειώνει την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα.
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τη στύση
Εφαρμογή: Πώς θα βλέπετε μετά από 1, 3 ή 5 ποτά!
Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου