Τροφικές αλλεργίες: Τι ρόλο παίζει η ημερομηνία της σύλληψης
Αν πάσχετε από τροφική αλλεργία, ρωτήστε τους γονείς σας πότε έγινε η σύλληψή σας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι έφτασαν στην 11η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής τους μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, παρουσιάζουν σε διπλάσια ποσοστά αλλεργίες σε τρόφιμα όπως το γάλα και τα αυγά, σε σύγκριση με όλους τους άλλους.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν οι μήνες με την σύλληψη;
Την γύρη στην ατμόσφαιρα, απαντούν Φιλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι εξηγούν ότι:
-Πρώτον, τους μήνες αυτούς είναι που η ανθοφορία φυτών και δέντρων φτάνει στην κορύφωσή της.
-Δεύτερον, τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα κατά την 11η εβδομάδα της κυήσεως.
Είναι επίσης πιθανό να παίζουν ρόλο τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στην μητέρα. Πρόκειται για τη βιταμίνη που παράγεται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, οπότε χειμώνα και άνοιξη είναι μειωμένη σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό σύστημα το αγέννητο μωρό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μωρά που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας είναι όσα έχουν γεννηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Το συμπέρασμά της ήταν πως ο κίνδυνος εκδηλώσεως τροφικής αλλεργίας είναι τριπλάσιος για όσους ήταν έμβρυα 11 εβδομάδων Απρίλιο και Μάιο, σε σύγκριση με όσους είχαν την ίδια εμβρυϊκή ηλικία Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Ανά μήνα γεννήσεως, τα ποσοστά τροφικής αλλεργίας κυμαίνονται από 5% σε όσα είχαν γεννηθεί Ιούνιο ή Ιούλιο έως 10% για όσα είχαν γεννηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Διαβάστε επίσης:
Ψάρι + τυρί = αλλεργία. Αλήθεια ή μύθος;
Ποιες δόσεις τροφών προκαλούν αλλεργία