Τι είναι η υπερπλασία προστάτη που ταλαιπώρησε τον Πελέ
Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ευρύτερα γνωστός ως Πελέ, υποβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη. Είναι η δεύτερη φορά που νοσηλεύεται σε διάστημα έξι μηνών, καθώς τον περασμένο Δεκέμβρη είχε νοσηλευτεί λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε με τα νεφρά του.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Albert Einstein Hospital όπου έγινε η επέμβαση αναφέρει ότι ο Πελέ υποβλήθηκε σε διουρηθρική προστατεκτομή. Η συγκεκριμένη επέμβαση αφορά στην αφαίρεση εσωτερικού τμήματος του προστάτη αδένα.
Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Globo Esporte, ο Πελέ υποβλήθηκε στην επέμβαση λόγω υπερπλασίας του προστάτη.
Πόσο επικίνδυνη είναι η εν λόγω πάθηση; Πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπερπλασία του προστάτη είναι μια πάθηση που πλήττει συχνά τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή των ούρων και να προκαλέσει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, τα νεφρά ή το ουροποιητικό σύστημα γενικότερα.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άνδρα σε άνδρα, συνήθως όμως τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθεις ενδείξεις και συμπτώματα της υπερπλασίας προστάτη είναι:
- συχνοουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- αυξημένη ανάγκη για ούρηση τις βραδινές ώρες (νυκτουρία)
- δυσκολία έναρξης της ούρησης
- μειωμένη ροή ούρων ή διακοπτόμενη ούρηση
- σταγόνες ούρων μετά το τέλος της ούρησης
- υπερπροσπάθεια κατά την ούρηση
- αδυναμία πλήρους κένωσης της κύστης
Πιθανές ενδείξεις είναι επίσης οι συχνές ουρολοιμώξεις, η πλήρης αδυναμία ούρησης και τα ίχνη αίματος στα ούρα.
Ο βαθμός διόγκωσης του προστάτη δεν αναλογεί πάντοτε στην ένταση των συμπτωμάτων. Άντρες με μικρό βαθμό υπερπλασίας μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα, ενώ σε άντρες που η υπερπλασία είναι σημαντική μπορεί τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια.
Η υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες ή χειρουργείο. Ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο βάσει των συμπτωμάτων, του μεγέθους του προστάτη και του ατομικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.
Διαβάστε επίσης:
Τεστ: Μάθετε αν έχετε πρόβλημα στον προστάτη!
Προστάτης: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση
Πώς να μην πάθετε ποτέ προστάτη