ΥΓΕΙΑ

Άνοια με σωμάτια Lewy: Τα φάρμακα για τον προστάτη που μειώνουν τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα φάρμακα για τον προστάτη μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άνοια με σωμάτια Lewy: Τα φάρμακα για τον προστάτη που μειώνουν τον κίνδυνο

Οι άνθρωποι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια με σωμάτια Lewy όταν λάμβαναν φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ούρησης που προκαλούνται από τη διόγκωση του προστάτη.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της άνοιας με σωμάτια Lewy, η οποία είναι ο δεύτερος πιο κοινός νευροεκφυλιστικός τύπος άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής Jacob Simmering, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

«Εάν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα από τα υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να προσφέρει προστασία από αυτή την εξουθενωτική ασθένεια, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις της».

Η άνοια με σωμάτια Lewy επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Προκαλείται από την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία σχηματίζει ανώμαλες εναποθέσεις που ονομάζονται σωμάτια Lewy και επηρεάζουν τη χημική ισορροπία στον εγκέφαλο.

Αυτή η μορφή άνοιας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σκέψης και μνήμης, προβλήματα κίνησης, ακόμη και οπτικές ψευδαισθήσεις. Πάνω από το 80% των ατόμων με άνοια με σωμάτια Lewy βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα φάρμακα τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη και αλφουζοσίνη, τα οποία βοηθούν τους άνδρες να ουρούν πιο εύκολα παρά τη διόγκωση του προστάτη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη.

Αυτά τα τρία φάρμακα ενεργοποιούν επίσης ένα ένζυμο σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει με τη νόσο του Πάρκινσον, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον, οπότε οι ερευνητές αποφάσισαν να δουν αν τα φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και αυτούς τους ασθενείς.

Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 126.000 άνδρες που έπαιρναν ένα από τα τρία παραπάνω φάρμακα και τα συνέκριναν με στοιχεία για πάνω από 517.000 άνδρες που έπαιρναν δύο άλλα είδη φαρμάκων για τον προστάτη, τα οποία δεν ενεργοποιούν το εν λόγω ένζυμο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν ένα από τα τρία φάρμακα είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια με σωμάτια Lewy σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν τα δύο άλλα φάρμακα.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να παρακολουθήσουμε τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου και να καθορίσουμε αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος εδώ, αλλά είναι ελπιδοφόρο ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν προστατευτική επίδραση σε αυτή τη νόσο που πιθανότατα θα επηρεάσει μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων καθώς ο πληθυσμός γερνάει», δήλωσε ο Simmering.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι στη μελέτη συμμετείχαν μόνο άνδρες, συνεπώς τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τις γυναίκες. Η άνοια με σωμάτια Lewy προσβάλλει ελαφρώς περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, οπότε είναι πιθανό οι ερευνητές να μην εντόπισαν όλους όσους είχαν αναπτύξει την εγκεφαλική νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.