«Κρακ» στα δάχτυλα & αρθρίτιδα: Επιστημονικό πείραμα δίνει την οριστική απάντηση
Σίγουρα έχετε ακούσει για τη θεωρία ότι το «κρακ» στα δάχτυλα μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα.
Η θεωρία αυτή περνά επίμονα από γενιά σε γενιά εδώ και χρόνια, με τους γονείς να μαλώνουν τα παιδιά τους όταν πιέζουν με μανία τις αρθρώσεις των χεριών τους και να τα προειδοποιούν ότι η συνήθειά τους αυτή θα τους προκαλέσει προβλήματα όταν μεγαλώσουν.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο να καταρριφθεί αυτός ο μύθος. Έχει αποδειχθεί ότι η συνήθεια αυτή δεν αρκεί για να προκαλέσει αρθρίτιδα, καθώς οι δείκτες της φλεγμονώδους διαταραχής σε όσους συνηθίζουν να κάνουν «κρακ» στα δάχτυλα δεν είναι στατιστικά σημαντικότεροι από όσους δεν έχουν την εν λόγω συνήθεια.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το «κρακ» στα δάχτυλα είναι παντελώς ακίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στους συνδέσμους και τους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας οίδημα και εξασθένιση της δύναμης λαβής.
Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, ένας νεαρός από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ θέλησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι εάν το «κρακ» στα δάχτυλα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην παλάμη του.
Έφηβος ακόμη, ο Donald Unger ξεκίνησε να πιέζει δύο φορές την ημέρα τις αρθρώσεις του αριστερού του χεριού έως ότου ακουστεί το χαρακτηριστικό «κρακ». Ποτέ όμως δεν πίεζε τις αρθρώσεις του δεξιού του χεριού.
Μετά από 60 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπων... «κρακ», μελέτησε την επίδραση της συνήθειας συγκρίνοντας τα δύο του χέρια.
Δεν εκδήλωσε την παραμικρή ένδειξη αρθρίτιδας στο αριστερό του χέρι, οπότε το πείραμά του επιβεβαιώνει τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών που έχουν διεξαχθεί επάνω στο θέμα αυτό.
Μάλιστα, ο Unger, αλλεργιολόγος στην ειδικότητα, δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πειράματός του στην επιστημονική επιθεώρηση Arthritis and Rheumatism και στην ηλικία των 83 ετών έλαβε για το πρωτότυπο έργο του το βραβείο Ig Nobel Ιατρικής.
Τα βραβεία Ig Nobel διοργανώνονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό Annals of Improbable Research και αποτελούν μια πιο ανάλαφρη εκδοχή των υψηλού κύρους βραβείων Nobel. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τα βραβεία απονέμονται στους νικητές από ανθρώπους που έχουν τιμηθεί με (πραγματικό) βραβείο Nobel. Στη συνέχεια, οι νικητές εκφωνούν δημόσια ομιλία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Σχετικά άρθρα:
Δείτε τι συμβαίνει στα δάχτυλά σας κάθε φορά που κάνετε "κρακ" (vid)
Αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Πόνοι στις αρθρώσεις: Ποια προβλήματα κρύβουν