ΥΓΕΙΑ

Αρθρίτιδα: Το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα - Τι να κάνετε

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αρθρώσεις όσων πάσχουν από αρθρίτιδα αρχίζουν να πονάνε και να γίνονται δύσκαμπτες όταν πέφτει ο υδράργυρος.

Αρθρίτιδα: Το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα - Τι να κάνετε

Ο κρύος καιρός δεν προκαλεί αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει, λένε οι ειδικοί.

«Οι αρθρώσεις μας λειτουργούν καλύτερα σε αίθριο καιρό», δήλωσε η Δρ. Mariko Ishimori, από το Τμήμα Ρευματολογίας του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

«Όταν ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, το υγρό στις αρθρώσεις το οποίο δρα ως λιπαντικό γίνεται πιο πηχτό, κάτι που δεν διευκολύνει την κινητικότητα».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία ενός ατόμου στον πόνο, να επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσουν τους μυϊκούς σπασμούς, αναφέρει το Ίδρυμα Αρθρίτιδας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αρθρώσεις αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην πίεση του αέρα που συνοδεύουν τις καιρικές αλλαγές.

«Μια πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσει τη διάταση των μυών και των τενόντων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση σε μια ήδη επιβαρυμένη άρθρωση», δήλωσε η Ishimori.

«Όταν το περίβλημα της άρθρωσης διαστέλλεται, μπορείτε να αισθανθείτε την αλλαγή».

Υπάρχουν όμως μερικά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα με αρθρίτιδα για να προστατευτούν από τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλεί ο κρύος καιρός, λένε οι ειδικοί.

Μείνετε ζεστοί

Φορέστε καπέλα, γάντια και κασκόλ και χρησιμοποιήστε θερμαντικά μαξιλάρια και κουβέρτες για να διατηρηθείτε ζεστοί όταν κοιμάστε. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να καταπραΰνει τις δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Κινηθείτε

Η άσκηση μπορεί να διατηρήσει τις αρθρώσεις χαλαρές, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να απελευθερώσει ορμόνες ευτυχίας. Είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων προπονήσεων ενδυνάμωσης.

Κάντε διατάσεις

Είναι σημαντικό να τεντώνετε τακτικά τους μύες σας, ιδίως πριν από την άσκηση. Κουνήστε τους καρπούς και τους αστραγάλους, κάντε μερικές κάμψεις στα γόνατα και τεντώστε τα δάχτυλα και τα χέρια.

Υγιεινή διατροφή

Μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην ενίσχυση των οστών. Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, καθώς και βιταμίνη D που ενισχύει τα οστά.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Όσο περισσότερο βάρος φέρει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στα οστά, τις αρθρώσεις και τους ιστούς. Η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας.

Προσοχή στο περπάτημα

Μια απλή πτώση μπορεί να προκαλέσει διαρκή πόνο και η αίσθηση ισορροπίας ενός ατόμου μπορεί να αλλοιωθεί από τις κατεστραμμένες αρθρώσεις. Μη βιάζεστε και να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα.

Οι συστάσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η Ishimori συνιστά σε κάθε άτομο να διερευνήσει πώς ο κρύος καιρός επηρεάζει τις αρθρώσεις του και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά», δήλωσε η Ishimori.

Πηγή: Healthday