ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Αναποτελεσματική η βιταμίνη D στην θεραπεία

Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε στην Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Dundee στην Σκωτία έδειξε ότι η βιταμίνη D είναι αναποτελεσματική στην μείωση της πίεσης του αίματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αντιυπερτασικός παράγοντας στην θεραπεία.

Υπέρταση: Αναποτελεσματική η βιταμίνη D στην θεραπεία

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται από το σώμα για να ρυθμίζει το ασβέστιο και την απορρόφηση του φωσφόρου, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου-1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D ο οργανισμός το φτιάχνει μέσω της απευθείας έκθεσης του σώματος στον ήλιο. Αρκούν 5-10 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να επιτρέψουν στο σώμα να παράγει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D. Ωστόσο, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να ληφθεί από διάφορες τροφές, κυρίως ιχθυέλαια και λιπαρά ψάρια.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τη διερεύνηση της επίδρασης της συγκεκριμένης βιταμίνης στην αρτηριακή πίεση, επειδή τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την αυξημένη πίεση του αίματος (υπέρταση).

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 46 επιμέρους κλινικές μελέτες, όπου η βιταμίνη D είχε χρησιμοποιηθεί σε συνολικά 4.541 ασθενείς με υπέρταση ως μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Miles Witham, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση ενός υπερτασικού ατόμου, ακόμη και αν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του είναι ήδη χαμηλά.

"Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πτώσεων και των καταγμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και θα μπορούσε ακόμη να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία (...) αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από άλλες μεγάλες κλινικές δοκιμές πριν μάθουμε οριστικά αν η χρήση αυτού του συμπληρώματος σε υπερτασικά άτομα είναι ασφαλής ή αν αξίζει γενικά τον κόπο", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Αν και η βιταμίνη D μπορεί τυπικά να συνταγογραφηθεί για τον έλεγχο και την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υπάρχουν επίσης μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να γίνουν από τους υπερτασικούς, για να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημά τους. Συνιστάται η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, η μείωση του στρες και η διακοπή του καπνίσματος. Όλα αυτά τα μέτρα συνιστώνται από τους γιατρούς για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Θρόμβωση νεφρικής φλέβας: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Κιρσοκήλη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Νέα έρευνα: Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για διαβητικούς και καπνιστές