Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ποιος καρκίνος απειλεί τους νέους
Τον κώδωνα του κινδύνου για μία μορφή καρκίνου που προσβάλλει όλο και συχνότερα τους νέους, κρούουν οι επιστήμονες.
Πρόκειται για τον καρκίνο του στόματος, για τον οποίο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν ότι σχεδόν ένα στα δέκα κρούσματα καταγράφεται σε άτομα κάτω των 45 ετών, τα οποία δεν ανήκαν ποτέ στις δύο κυριότερες ομάδες υψηλού κινδύνου, στους μανιώδεις πότες και τους καπνιστές.
Αυτό αποδίδεται στη μετάδοση μέσω του στοματικού σεξ των ογκογόνων στελεχών του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του πέους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος σε συχνότητα παγκοσμίως, προκαλώντας σε ετήσια βάση σχεδόν 650.000 κρούσματα και 300.000 θανάτους.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καταγράφονται 600-700 νέες περιπτώσεις και περίπου 200 θάνατοι τον χρόνο.
Μολονότι το στόμα είναι μία ανοικτή κοιλότητα που εύκολα μπορεί να εξεταστεί, η διάγνωση του καρκίνου του στόματος συνήθως καθυστερεί, με το 50%-60% των ασθενών να έχουν ήδη μεταστάσεις όταν μαθαίνουν γι' αυτόν.
Ο καρκίνος του στόματος στα πρώιμα στάδια συνήθως είναι ανώδυνος και δεν προκαλεί συμπτώματα, όπως ο πόνος ή η διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει: μια προσεκτική εξέταση από τον οδοντίατρο μπορεί να αποκαλύψει μία ερυθρή ή/και λευκή πλάκα, διάβρωση ή/και έλκος (πληγή) ή ένα μικρό ογκίδιο – βλάβες που επιμένουν και δεν δείχνουν καμία τάση υποχώρησης ή επούλωσης.
Διαβάστε επίσης:
Γερά ούλα: Τι πρέπει να προσέχετε για να μην έχετε προβλήματα