Διαβήτης τύπου 1: Τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης χάρη στα βλαστοκύτταρα
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell παρουσιάζει μια σημαντικότατη εξέλιξη στο χώρο της Ιατρικής, εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει διά παντός τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.
Η πρωτοποριακή μέθοδος αφορά στη χρήση των βλαστοκυττάρων για τη μαζική παραγωγή τεράστιας ποσότητας κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 θα λαμβάνουν ένα και μόνο μόσχευμα των νέων κυττάρων και αυτά όχι μόνο θα αναγνωρίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά παράλληλα θα παράγουν τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης.
Ο επικεφαλής του ερευνητικού έργου είναι ο Douglas Melton από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ δήλωσε πως τα κύτταρα που παράγονται από τη διαδικασία αυτή μπορούν με «εξαιρετική ακρίβεια» να παράγουν την ιδανική ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο ασθενής.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, καθώς τα άτομα που πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα δε διαθέτουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Τα κύτταρα αυτά είναι δύσκολο να παραχθούν τεχνητά ή να αντληθούν από δωρητές οργάνων.
Αν και το νέο ερευνητικό έργο βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια, η ομάδα από το Χάρβαρντ τονίζει πως τα εμπόδια είναι δυνατό να ξεπεραστούν ώστε η μέθοδος να μπορεί να εφαρμοστεί σύντομα και σε ανθρώπους.
Η Σούζαν Σόλομον, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Βλαστοκυττάρων της Νέας Υόρκης (NYSCF) δήλωσε πως η νέα ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην έρευνα για το διαβήτη.