ΥΓΕΙΑ

Αν θέλετε τα παιδιά σας να μην έχουν αλλεργίες, ζήστε σε φάρμα

Τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν σε φάρμες οι οποίες παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν 90% μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες όταν ενηλικιωθούν, σε σύγκριση με εκείνα που μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στην Σουηδία.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να μην έχουν αλλεργίες, ζήστε σε φάρμα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βρέφη που είναι ακόμα στην μήτρα της μητέρας τους αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα όταν οι μητέρες ζουν σε τέτοιες φάρμες. Η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στις "δυτικές κοινωνίες" και ένας από τους λόγους είναι επειδή τα παιδιά εκτίθενται πολύ λιγότερο σε μικροοργανισμούς και αντιμετωπίζουν λιγότερες μολύνσεις από τα παιδιά προηγούμενων γενεών, γεγονός που καθυστερεί την "ωρίμανση" του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Η νέα έρευνα των Σουηδών επιστημόνων, εστίασε στις περιπτώσεις παιδιών ηλικίας έως 3 ετών με σκοπό να εξετάσει το πόσο ικανό είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντισταθεί σε αλλεργικές παθήσεις. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, ενώ τα μισά από αυτά έμεναν σε φάρμες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Διαπίστωσαν ότι αυτά τα παιδιά έχουν πολύ μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Η έρευνα έδειξε επίσης για πρώτη φορά, ότι η καθυστέρηση "ωρίμανσης" του ανοσοποιητικού συστήματος και ειδικά των Β-κυττάρων είναι δείκτης επικινδυνότητας για την ανάπτυξη αλλεργιών.

Τα παιδιά που είχαν αλλεργικές παθήσεις από την ηλικία των ενάμισι και δυόμισι ετών είχαν και αυξημένο ποσοστό "ανώριμων" Β-κυττάρων στο αίμα τους από τη γέννηση και για τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Immunology.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που φανερώνουν τη διατροφική αλλεργία

Οι 5 πιο παράξενες αιτίες που έχετε αλλεργίες

Έχει αλλεργία στα πάντα, ακόμα και στο νερό! Ο μικρός Μπεν τρώει μόνο 5 τροφές

Ανεξήγητα συμπτώματα: Τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας;