Η ζωή μετά τη διάγνωση του καρκίνου: Τα πρώτα βήματα
Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενούς. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μετά την επίσημη διάγνωση της νόσου.
1. Πάρτε μια δεύτερη γνώμη
Είναι σημαντικό τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του να αισθάνεται άνετα με το θεράποντα ιατρό, την προτεινόμενη θεραπεία και τη μονάδα θεραπείας. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να σας καθησυχάσει σχετικά με την καταλληλότητα της θεραπείας.
2. Ρωτήστε
Συχνά, οι ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις, καθώς υποθέτουν ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν ή ότι οι απορίες τους θα λυθούν αργότερα. Θέτοντας ερωτήσεις, θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ παράλληλα ο γιατρός σας θα είναι βέβαιος ότι είστε ενημερωμένοι σχετικά την ασθένειά σας και τη θεραπεία αυτής.
3. Θυμηθείτε τι έχετε ακούσει
Η διάγνωση του καρκίνου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους ασθενείς και επομένως οι λεπτομέρειες από τις αρχικές επισκέψεις με το γιατρό μπορεί να σας διαφύγουν, είτε λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών είτε λόγω της δυσκολίας κατανόησής τους. Καλό θα ήταν να σας συνοδεύει ένας συγγενής ή ένας φίλος έτσι ώστε να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τα θέματα που συζητήθηκαν. Μπορείτε επίσης να κρατάτε σημειώσεις ή να ζητήσετε από το γιατρό σας να κρατά αρχείο των επισκέψεων.
4. Χρησιμοποιήστε υπεύθυνα το Διαδίκτυο
Ίσως μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα γίνει η βιοψία έως ότου οριστεί η επίσκεψη στο γιατρό. Πολλοί ασθενείς επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο και επομένως αναζητούν πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Αν και το Διαδίκτυο παρέχει άμεση πληροφόρηση, πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς την εγκυρότητα των πηγών.
5. Κατανοήστε τους στόχους της θεραπείας
Η θεραπεία που ακολουθείται μπορεί να στοχεύει στην ίαση, στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου ή στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Πολλές φορές, οι ασθενείς δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους για τους οποίους προτείνεται μια θεραπεία ή τους στόχους αυτής της θεραπείας. Εάν γνωρίζετε τους στόχους της θεραπευτικής αγωγής θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τη νόσο.
6. Μιλήστε για τον καρκίνο
Οι ασθενείς πάντοτε επωφελούνται από την υποστήριξη συγγενών και φίλων. Θα πρέπει λοιπόν να τους ενημερώσετε, έτσι ώστε να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές. Η καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν επηρεάζει αποκλειστικά εσάς αλλά και τους γύρω σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 10 τροφές που φοβάται ο καρκίνος!