Άσκηση από τα 20 ή τα 40; Τα οφέλη για την καρδιά είναι ίδια!
Πολλοί είναι εκείνοι που μετά την ηλικία των 35-40 ετών δεν ξεκινούν κάποιας μορφής άσκηση, θεωρώντας ότι δεν θα έχουν πολλά οφέλη.
Ο μύθος ότι όσο πιο νέος ξεκινήσει κάποιος να αθλείται τόσο καλύτερα ισχύει, αλλά τα οφέλη της σωματικής άσκησης μπορεί να είναι ίδια ακόμα και για κάποιους που θέλουν να βάλουν την άθληση στη ζωή τους μετά την ηλικία των 40 ετών.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστήμιου Rennes της Γαλλίας με επικεφαλής τον με τον David Matelot.
Τα ευρήματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο συνέδριο EuroPRevent στην Ολλανδία και το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η άθληση μπορεί να αρχίσει στα 40 παρέχοντας τα ίδια οφέλη στην καρδιά , όπως θα ήταν αν ξεκινούσαμε στα 30.
Για τη μελέτη τους, αξιολογήθηκαν 40 υγιείς άνδρες από τη Γαλλία, ηλικίας 55 έως 70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της άσκησης και την ηλικία κατά την οποία ξεκίνησαν να ασκούνται.
Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες: μια ομάδα ποτέ δεν είχε ασκηθεί περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους , μια άλλη ομάδα που ασκείται τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα πάνω από 5 χρόνια και άρχισε πριν από την ηλικία των 30 ετών , ενώ η τρίτη ομάδα που ασκείται τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα και ξεκίνησε μετά την ηλικία των 40 ετών . Η άσκηση σε όλες τις ομάδες περιλαμβάνει τρέξιμο ή ποδηλασία .
Όσοι ξεκίνησαν να ασκούνται πριν από την ηλικία των 30 αθλούνταν κατά μέσο όρο 39 χρόνια, ή αλλιώς από την ηλικία των 22 .
Όσοι άρχισαν την άσκηση μετά από 40 αθλούνταν κατά μέσο όρο 18 χρόνια, ή από την ηλικία των 48.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες τιμές ηρεμίας της καρδιάς ήταν παρόμοιες σε όσους ασκούνται συστηματικά. Όσοι άρχισαν να αθλούνται πριν από την ηλικία των 30 είχαν μια καρδιακή συχνότητα 56,8 παλμούς ανά λεπτό ( bpm ) , ενώ η καρδιακή συχνότητα όσων ξεκίνησαν να γυμνάζονται μετά τα 40 ήταν 58,1 bpm.
Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ήταν επίσης παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Εκείνοι που ξεκίνησαν να αθλούνται πριν από τα 30 είχαν μια μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου 47,3 ml / min / kg , ενώ όσοι ξεκίνησαν μετά τα 40 είχαν 44.6 ml / min / kg.
Οι ερευνητές επίσης δεν διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στα αποτελέσματα του υπερηχοκαρδιογραφήματος.