Οξεία Καρδιακή Aνεπάρκεια: Το 50% των ασθενών δεν επιβιώνει
Η καρδιά των καρδιολόγων χτυπά στην Αθήνα, στο μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας είναι ο Έλληνας καθηγητής Πάνος Βάρδας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Heart Failure 2014», οργανώνεται το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια», όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαγνωστικές τεχνικές, καθώς επίσης νέες φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του συνεδρίου, καθηγητή Γεράσιμο Φιλιππάτο, «έως το 50% των ασθενών με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο ή πεθαίνουν μέσα σε δύο ή τρεις μήνες. Αυτό είναι ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, όμως αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για να βελτιώσουν την πρόγνωση». Πρόσθεσε όμως ότι «μερικές από τις υπό ανάπτυξη νέες θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες και μπορεί να αλλάξουν δραματικά την εξέλιξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια».
Στο συνέδριο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 4.000 γιατροί και επιστήμονες από 70 χώρες, θα παρουσιαστεί επίσημα και η «Λευκή Βίβλος» της καρδιακής ανεπάρκειας, με στοιχεία από όλο τον κόσμο και συστάσεις για τις μελλοντικές δράσεις διεθνώς. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας ζητά να υπάρξουν αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική πρόληψης, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές.
Περίπου 15 εκατ. άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη και 26 εκατ. παγκοσμίως. Η πρόγνωση είναι συνήθως χειρότερη σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, του εντέρου ή του μαστού.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας θεωρεί ότι δυστυχώς υπάρχει ανησυχητικά ελλιπής επίγνωση σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια τόσο μεταξύ του κοινού, όσο και των επαγγελματιών υγείας, με συνέπεια να προκαλούνται πολλοί πρόωροι θάνατοι, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.