Ανακάλυψαν νέα αιτία της καρδιοπάθειας
Ερευνητές από την Αυστρία διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο υπέρτασης και ασβεστοποίησης των αγγείων, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.
Ερευνητές από την Αυστρία διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο υπέρτασης και ασβεστοποίησης των αγγείων, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.
Μια ορμόνη που ονομάζεται FGF23 (Αυξητικός Παράγοντας των Ινοβλαστών) συμβάλλει στη συσσώρευση ασβεστίου και νατρίου, επιβαρύνοντας σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι «ένοχες» τροφές είναι αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφορικού άλατος, όπως το επεξεργασμένο τυρί, τα καφεϊνούχα αναψυκτικά και δεκάδες είδη επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικά και σταθεροποιητές του pH. Η αυξημένη κατανάλωση των αλάτων οδηγεί σε μεγάλη παραγωγή της ορμόνης FGF23.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Vetmeduni Vienna διαπίστωσαν ότι η FGF23 ρυθμίζει την επαναπορρόφηση του φιλτραρισμένου νατρίου στα νεφρά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα ποντίκια στα οποία έλειπε η ορμόνη απέρριπταν μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου μέσω των ούρων κι έτσι παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Αντιθέτως, όταν τα επίπεδα της FGF23 ήταν υψηλά παρατηρήθηκε αυξημένη συσσώρευση νατρίου στο αίμα και κατά συνέπεια τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ήταν κατά πολύ υψηλότερα.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση EMBO Molecular Medicine.
Διαβάστε επίσης:
Δώδεκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Οι 3 τροφές που καταστρέφουν την καρδιά σας
Το ιδανικό σνακ για να κάψετε λίπος και να προστατεύσετε την καρδιά σας