Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση και στα δύο χέρια...
Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, ειδικά στον δυτικόκόσμο, είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι.
Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, ειδικά στον δυτικόκόσμο, είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι.
Με αυτό ως δεδομένο, η μέτρηση της πίεσης ως μέθοδος πρόληψηςκαι έγκαιρης διάγνωσης, είναι ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μία νέα έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, που δημοσιεύεταιστην επιθεώρηση «The American Journal of Medicine», συσχετίζει τη διαφορά τηςσυστολικής αρτηριακής πίεσης των άνω άκρων με αύξηση του κινδύνου μελλοντικώνκαρδιαγγειακών επεισοδίων και «συμβουλεύει» τη μέτρηση της πίεσης και στα δύοχέρια.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες από το ΓενικόΝοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη εξέτασαν στοιχεία 3.390 ατόμων, ηλικίαςάνω των 40 ετών, χωρίς καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη διαφοράστη συστολική πίεση στα άνω άκρα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσηςκαρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον σε σχέση με εκείνους, που η διαφοράπίεσης ήταν κάτω από 10 mmHg.
«Στη συγκεκριμένη έρευνα, η αυξημένη διαφορά στη συστολικήπίεση των χεριών εντοπίστηκε σχεδόν στο 10% των συμμετεχόντων και σχετίστηκε μεαυξημένα επίπεδα παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί ο επικεφαλήςερευνητής Ido Weinberg.
Παράλληλα, η διαφορά αυτή συνδέθηκε και με αυξημένο κίνδυνοκαρδιαγγειακών περιστατικών, ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντεςκινδύνου.
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, οισυμμετέχοντες, που είχαν μεγαλύτερη απόκλιση ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχανμεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υψηλότερη συστολική αρτηριακήπίεση και υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.