Ένα θαυματουργό σκεύασμα στην υπηρεσία του διαβητικού ποδιού
Διαβητικούςασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ήκαι τα δύο κάτω άκρα τους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, αφορά το 80%των μη τραυματικών ακρωτηριασμών που πραγματοποιούνται στην χώρα μας.
Τα στοιχεία αυτάπροκύπτουν από την ΠαγκόσμιαΟμοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.).
Σύμφωνα με τηνΟμοσπονδία, κάθε 30" κάποιος διαβητικός κάπου στον κόσμο χάνει τμήμα τουποδιού του εξαιτίας του διαβήτη.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτωάκρων. Τόσο τα έλκη, όσο και οι ακρωτηριασμοί έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωήτων πασχόντων, οδηγώντας τους συχνά σε περιορισμένη αυτονομία κινήσεων,κοινωνική απομόνωση και ψυχολογικό στρες.
Οι ειδικοίεκτιμούν ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστωκαι μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά, περισσότερα από1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμόενός άκρου τους, σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 4,8% των διαβητικώνασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 40 - 50.000 άτομαμε διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Η νευροπάθειαπαρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών αρρώστων, οι οποίοι στην Ελλάδα ανέρχονταισε περίπου 250 – 300.000 άτομα και η αρτηριοπάθεια στο 15%, δηλαδή 100 –150.000 άτομα.
Υπολογίζεται ότιστη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 2.000 - 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρωνσε ετήσια βάση.
Πέραν του κοινωνικού κόστους που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για αυτούς τουςασθενείς, το διαβητικό πόδι επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος.
Σε ό,τι αφορά τηνΕλλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδιείναι περίπου 6.143 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδήανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κτλ, ενώ το κόστοςθεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ.
Το συνολικό ετήσιοκόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα,το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σεπερίπου 30 - 60.000 ευρώ, ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί, τηστιγμή που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος 2.000 – 3.000ακρωτηριασμοί. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίςακρωτηριασμό ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τηνεπούλωση των ελκών διαβητικού ποδιού, οι Διεθνείς Οργανισμοί τονίζουν ότι οκύριος στόχος της διαχείρισης του διαβητικού έλκους είναι το κλείσιμο τηςπληγής και συγκεκριμένα, η επιδίωξη θαπρέπει να είναι η θεραπεία του έλκους σε πρώιμο στάδιο. Και όπως έχει φανείακόμη και με την καλύτερη δυνατή συνήθη φροντίδα, η επούλωση των νευροπαθητικώνελκών σε ασθενείς με ΣΔ παραμένει χαμηλή, σε ποσοστό 30,9%.
Σε αυτή την κατεύθυνση και στην ενίσχυση της προσπάθειας των ειδικών νααντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα διαβητικά έλκη, η Φαρμασέρβ -ΛίλλυΑ.Ε.Β.Ε. ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός καινοτόμου προϊόντος, του Cacipliq20RGTA.
Το Cacipliq 20 RGTA (ReGeneraTing Agent) ανήκει στην κατηγορία τωνΑναγεννητικών Παραγόντων και είναι τεχνητά βιοδιασπώμενο πολυμερές γλυκόζης.
Η χρήση τουενδείκνυται για την επούλωση των χρόνιων ελκών του δέρματος, όπως είναι τα έλκηδιαβητικού ποδιού, τα φλεβικά έλκη, τα αρτηριακά έλκη, τα έλκη από πίεση (έλκηκατάκλισης), καθώς και για τον πόνο που αυτά προκαλούν.
Το Cacipliq 20 RGTA ανήκει στις ιατρικές συσκευές, είναι εύκολο στην εφαρμογήκαι δίνει λύση σε έλκη που δεν παρουσίαζαν επούλωση για μήνες, προάγοντας τηνανάπλαση του ιστού. Οι κλινικές μελέτες του αποδεικνύουν επούλωση των χρόνιωνδιαβητικών ελκών της τάξης 92% στις 10 εβδομάδες, όταν η συνήθης φροντίδαεπιφέρει επούλωση της τάξης του 30%, στις 20 εβδομάδες.
Η σπουδαία συνεισφορά του και η αποτελεσματικότητα του Cacipliq 20 RGTAπαρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 4Ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας ΜελέτηςΠαθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6 με 8Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο Δορυφορικού Συμποσίου.
Τα στοιχεία τηςαποτελεσματικότητας του Cacipliq20 RGTA καθώς και κλινικά περιστατικάπαρουσιάστηκαν από τον κ. Μανέ Χρήστο (Παθολόγο με εξειδίκευση στο ΣακχαρώδηΔιαβήτη, Διευθυντή Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, ΓενικόΝοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη) και τον κ. Τεντολούρη Νικόλαο(Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Α. &Διαβητολογικό Κέντρο,Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό », Αθήνα).