Η τερηδόνα χτυπά τα ελληνόπουλα
Στην χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στονπαιδικό πληθυσμό, βρίσκεται η χώρα μας, καθώς, το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετώνέχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια.
Σταπαιδιά ηλικίας 5 ετών, η Ελλάδα κατέχει την ένατη θέση μεταξύ 15 χωρών – μελών,ενώ για τα παιδιά 12 ετών κατέχει την τελευταία θέση μαζί με την Ιταλία.Καθοριστικόρόλο στη διαφύλαξη της στοματικής υγείας διαδραματίζει και το γεγονός ότι ταασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) δεν παρέχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη γιαΟδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη καθώς και παράγοντες, όπως η οικονομικήκατάσταση και η εκπαίδευση.
Ενδεικτικόεπίσης είναι το στοιχείο ότι οι ανασφάλιστοι έχουν 2 έως και 5 φορέςπερισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αντικατάστασης δοντιών από ότιέχουν οι ασφαλισμένοι.
Αυτάυποστήριξαν σε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη παρουσιάζοντας τον φορέα Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα(Alliance for a Cavity Free Future – ACFF), Παράρτημα Ελλάδος, οι κ.κ. SvanteTwetman – Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγηςκαι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος του φορέα ACFF, ο Συντονιστής τηςΔιοικητικής Επιτροπής του παραρτήματος ACFF Ελλάδος Κωνσταντίνος Ουλής -Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και τα Μέλη τηςΕπιστημονικής Επιτροπής του ACFF Ελλάδος Χ. Κουνάρη - ΑναπληρώτριαΚαθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑκαι Α. Βιέρρου - Ειδικευμένη στην Παιδοδοντιατρική, Πρόεδρος ΕλληνικήςΠαιδοδοντικής Εταιρείας.
Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, ο κ. Twetmanμίλησε για τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Alliance for a Cavity-Free Future (ACFF– Συμμαχία για Ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα), του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικούοργανισμού, στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιούνται ειδικοί από ολόκληρο τονκόσμο. Στόχος του ACFF είναι να δρομολογήσει αλλαγές στην οδοντιατρικήπολιτική, οι οποίες θα συνδράμουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας τουπληθυσμού και στην εξάλειψη της τερηδόνας. «Για την επίτευξη αυτού τουστόχου, θεωρείται αναγκαία η συλλογική δράση, ώστε να χαραχθούν οι αναγκαίεςπολιτικές δημόσιας υγείας και, επίσης, να επηρεαστούν θετικά οι συνήθειες τουπληθυσμού ώστε να σταματήσουμε τηντερηδόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Κουνάρη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τερηδόνα έχει πάρειχαρακτηριστικά επιδημίας σε πολλές χώρες, καθώς είναι μία «σιωπηλή νόσος» αφούη εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχλησηγια τον ασθενή. Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούςπληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τησυγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδεςόπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών καιχαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. «Η τερηδόνα» – είπε – «συνδέεταιμε κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 80% των σοβαρών προβλημάτων εντοπίζονται στο20% του πληθυσμού».
Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα και στονελληνικό πληθυσμό, με βάση τα ευρήματα μελέτης της Ελληνικής ΟδοντιατρικήςΟμοσπονδίας αφού οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμέναδόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα παιδιά, με 43%των παιδιών 5 ετών και 63% των παιδιών 12 ετών να έχουν εμπειρία τερηδόνας.
Η κυρία Βιέρρου εξήγησε ότι «τα παιδιά πουέχουν τερηδόνα από πολύ μικρή ηλικία είναι πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόναςκαι αργότερα στην ζωή, ενώ υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως πόνος,υποσιτισμός λόγω αδυναμίας μάσησης, και, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ελλιπήςανάπτυξη του παιδιού».
Οκ. Ουλής επεσήμανε ότι «η πάθηση δενείναι αναπόφευκτη, καθώς μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή τηςστα αρχικά στάδια». Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικήςμικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται και ηκακή διατροφή με πολλά σάκχαρα και η ανεπαρκής στοματική υγιεινή είναι οι πιοσημαντικές αιτίες εμφάνισής της.
Η άγνοια του πληθυσμού
Έντονηανησυχία σχετικά με το πρόβλημα τηςτερηδόνας προκύπτει από τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με τιςγνώσεις και την άποψη των καταναλωτών για την τερηδόνα που πραγματοποιήθηκε σε4.500 άτομα από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το ΗνωμένοΒασίλειο και την Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία, προκύπτει σαφώς η ανάγκη γιαπεραιτέρω εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τερηδόνας σε επίπεδο δημόσιας υγείας,αφού σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) συμφώνησαν ότι δεν πιστεύουν ότι κάνουναρκετά για την πρόληψη της τερηδόνας και το ένα πέμπτο (18%) παραδέχθηκε ότι οιγνώσεις τους για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ανεπαρκείς ή μηδαμινές.Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο (38%) των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι αργά ήγρήγορα ο καθένας θα εμφανίσει τερηδόνα.
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, μόνο το 16,8% τουελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ ημεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις γιατην πρόληψη της πάθησης.
Το62,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο απαιτεί τοπροβληματικό δόντι να τροχιστεί και μετά να σφραγιστεί. Δεν γνωρίζει ότι τααρχικά στάδια δεν απαιτούν παρεμβατικές μεθόδους, όπως το σφράγισμα!
O κ. Ουλής, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τηςδράσης «Βιωματική Μάθηση» - ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τωνμαθητών των νηπιαγωγείων της χώρας, για την σημασία της φροντίδας τηςστοματικής υγείας.
Παράλληλα θα εντατικοποιηθεί και ο Μήνας Στοματικής Υγείαςπου γίνεται κάθε Νοέμβριο στα πλαίσια του «Προγράμματος προαγωγής καικαταγραφής της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού» από την ΕλληνικήΟδοντιατρική Ομοσπονδία για την ενημέρωση σε θέματα στοματικής υγείας καιπρόληψης όλου του πληθυσμού. Το πρόγραμμα «Βιωματική Μάθηση» θα ξεκινήσει ναεφαρμόζεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο 2014, ενώ είναι η πρώτη φορά πουστην Ελλάδα υλοποιείται δράση αυτής της έκτασης, για παιδιά αυτής της ηλικιακήςομάδας.