Καρκίνος τραχήλου μήτρας: νέο ελπιδοφόρο τεστ
Και νέα όπλα προστίθενται απότην επιστήμη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που δημιουργείχαμόγελα στον γυναικείο πληθυσμό αλλά και στην επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα, πολυκεντρική μελέτη που πραγματοποιήθηκεκαι στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την σαφή υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κ. ΘεόδωροΑγοραστό εκπρόσωπο της ECCA στηνΕλλάδα, Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας του Αριστοτέλειου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ’ Μαιευτικής –Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ,σημαίνει ότι «το γνωστό τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο τωνγυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσαστα επόμενα χρόνια από το τεστ για την ανίχνευση των καρκινογόνων τύπων του ιούτων ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV DNA test), λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του δευτέρου».
Επίσης η ευρεία εφαρμογή τουεμβολιασμού σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (π.χ.Αυστραλία) έδειξε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα με σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτωναλλά και με ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεωνστον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες.
Σήμερα πλέον είναι γνωστόότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά ~100% στην δράση του λεγόμενουιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), o oποίοςμεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως με την σεξουαλική επαφή. Παγκοσμίωςδιαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες ετησίως (το80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000)καταλήγουν από την νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτοςανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα ~400.
Περίπου το 6% των Ελληνίδωνηλικίας 18-60 ετών είναι φορείς ογκογόνων τύπων του HPV. Ο πλέον ογκογόνος HPV τύπος, ο τύπος 16, είναι και ο πλέον συχνός, τόσοδιεθνώς όσο και στις Ελληνίδες.
Η έρευνα τώρα των τελευταίωνδεκαετιών απέδειξε την άμεση αιτιολογική συσχέτιση του HPV και με καρκίνους άλλων οργάνων και στα δύο φύλα σεποσοστά που κυμαίνονται από 30 έως 90%. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότιοι τύποι του HPV που προκαλούν την μεγάληπλειοψηφία των καρκίνων στα όργανα αυτά είναι και πάλι ο τύπος 16 (κυρίως) καιο τύπος 18, όπως ακριβώς και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τον λόγο αυτό ο εμβολιασμόςεναντίον της HPV-μόλυνσης άρχισε πλέον σεορισμένες χώρες να εφαρμόζεται μαζικά στα σχολεία και σε κορίτσια και σεαγόρια. Μετά την εφαρμογή πέραν των175.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύοεμβόλια αποδείχθηκαν μέχρι τώρα ασφαλή,χωρίς αιτιολογικά συσχετιζόμενες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, πέραν τωντοπικών αντιδράσεων».
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν,από τον όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ στα πλαίσια της 8ηςΕυρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, ενώ οι ενέργειεςτης 8ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλουτης Μήτρας, υποστηρίζονται από την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ και την εταιρεία GLAXOSMITHKLINE Α.Ε.Β.Ε.
Ειδικότερα ο όμιλος πραγματοποίησεΚαμπάνια ενημέρωσης με σύνθημα: «Ο εμβολιασμός και το Παπ τεστ είναι τοάθροισμα που δίνει ΖΩΗ!!!»
Παράλληλα ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ΚαθηγητήςΠαιδιατρικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος τηςΕλληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας ΕυρωπαϊκήςΠαιδιατρικής Εταιρείας, αφού εξήρε τον ρόλο του εμβολιασμού στην χώρα, δήλωσεμεταξύ άλλων
«Το εμβόλιο ΗPV (εμβόλιογια τη πρόληψη του καρκίνου της μήτρας) συστήνεται ως εμβόλιο ρουτίνας σε 57χώρες για τα κορίτσια, ενώ σε 5 χώρες συστήνεται και για τα αγόρια. Στη χώραμας, σύμφωνα με το Εθνικό ΠρόγραμμαΕμβολιασμών, συστήνεται για κορίτσια 12-15 ετών και κορίτσια 15-26 ετών, εφόσον δενέχουν εμβολιασθεί σε μικρότερη ηλικία. Η Εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μαςείναι χαμηλή και υπολογίζεται σε~37%.
Η σύσταση του θεράποντοςιατρού είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη λήψη ή όχι του HPV εμβολίου. Μέχρι σήμεραέχουν χορηγηθεί, παγκοσμίως, 175.000.000 δόσεις εμβολίων HPV και δεν έχει παρατηρηθείκαμία σοβαρή παρενέργεια . Είναι αποτελεσματικό και τελείως ασφαλές. Συστήνεταιανεπιφύλακτα για όλα τα κορίτσια».
Ο κ. Βασίλης Ταρλαντζής,Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, Δ/ντης ΆΜαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου καιΠρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας δήλωσε ότι:
«Σύμφωνα με πρόσφαταεπιδημιολογικά δεδομένα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί νααποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού, στιςγυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οργανωμένα προγράμματαμαζικού ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού από την ηλικία 20-25 ετών μέχρι τηνηλικία των 65 ετών, μπορούν να ελαττώσουν μέχρι 80% τα περιστατικά καρκίνου τουτραχήλου της μήτρας.
Επιπλέον, πολλές μελέτεςοικονομικής αξιολόγησης διεξάγονται την τελευταία 5ετία με σκοπό την ανάδειξητης βέλτιστης μεθόδου προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού και διαφαίνεταιότι στο μέλλον ότι το τεστ- Παπανικολάου μπορεί να αντικατασταθεί από νεότερατεστ ανίχνευσης του DNA ογκογόνων ΗPV τύπων και τα αποτελέσματα τουςαναμένονται σύντομα για να τεθούν σεεφαρμογή.
Από τον Φεβρουάριο του 2008 ξεκίνησαν στην Ευρώπη προγράμματα μαζικού εμβολιασμού των γυναικών προκειμένου ναπεριοριστεί ακόμη περισσότερο η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.Τέλος αξίζει να τονισθεί πως η ετήσια εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεναυξήθηκε τα τελευταία έτη, παρά τογεγονός πως το εμβόλιο αυτό αποτελεί το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε για τηνπρόληψη μιας μορφής καρκίνου».
Τέλος η Πρόεδρος τουΑγκαλιάΖΩ- Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου κυρία Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου δήλωσε :
«Είναιπαράλογο και απάνθρωπο σήμερα να νοσούν και πολύ περισσότερο να πεθαίνουνγυναίκες από λοίμωξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Γι ’αυτό ζητάμε από τοΥπουργείο Υγείας, την Επιστημονική Κοινότητα και τους συναρμόδιους φορείς τηνένταξη του εμβολίου στα σταθερά εμβολιαστικά τους προγράμματα όπως άλλωστεγίνεται και στις άλλες χώρες» .