ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιους καρκίνους «σκοτώνουν» βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας

Σινάνη Αικατερίνη

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ένας κοινός τύπος βακτηρίων του στόματος μπορεί να εξολοθρεύσει συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Ποιους καρκίνους «σκοτώνουν» βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας

Οι ερευνητές στο Guy’s and St Thomas’ και στο King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το fusobacterium -ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκεται στο στόμα- έχει την ικανότητα να σκοτώνει τους καρκίνους του εγκεφάλου και του τραχήλου.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές τοποθέτησαν το βακτήριο σε τρυβλία Petri στα οποία υπήρχαν καρκινικά κύτταρα και το άφησαν για μερικές μέρες. Διαπίστωσαν μείωση κατά 70-99% στον αριθμό των βιώσιμων καρκινικών κυττάρων εγκεφάλου και τραχήλου μετά τη μόλυνση με το fusobacterium.

Περαιτέρω ανάλυση 155 ασθενών με καρκίνο εγκεφάλου και τραχήλου έδειξε ότι όσοι είχαν το εν λόγω βακτήριο στους όγκους τους είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το είχαν. Συγκεκριμένα, η παρουσία του βακτηρίου στους όγκους, συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 65%.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι αυτά τα βακτήρια παίζουν έναν πιο περίπλοκο ρόλο από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στη σχέση τους με τον καρκίνο, ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου και του λαιμού» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μιγκέλ Ρέις Φερέιρα.

«Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα βακτήρια για να προβλέψουμε καλύτερα ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν καλά ή άσχημα αποτελέσματα. Έτσι, θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη θεραπεία τους ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Communications.