Στην Κρήτη το Επιστημονικό Κέντρο καταγραφής καρκίνου
Στην Κρήτη αναμένεται να λειτουργήσει τοπρώτο Επιστημονικό Κέντρο καταγραφής και έρευνας κρουσμάτων καρκίνου.
Ηδη το σχέδιο από ότιφαίνεται βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς χθες υπεγράφη η σχετική συμφωνίαμεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου τουνησιού.
Πρόκειται, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι τουΠανεπιστημίου για μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα πρωτοβουλία της ΠεριφέρειαςΚρήτης για την λειτουργία του αναγκαίου κέντρου καταγραφής και έρευνας τουκαρκίνου το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην επιδημιολογική έρευνα των διαφόρωνμορφών καρκίνου με τη συγκέντρωση στοιχείων από πόλεις και χωριά του νησιού.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά την πρόληψη και τηνυγεία στην Κρήτη. Είναι μια προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία κέντρουΚαταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη».
Ο Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουΚρήτης-Διευθυντή της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακούνοσοκομείου Κρήτης Βασίλης Γεωργούλιας ανέφερε ότι «το Κέντρο ΈρευναςΚαταγραφής Καρκίνου είναι ένα αναπτυξιακό-επιστημονικό «εργαλείο» για το νησίγιατί εκτός από την πληροφορία για την επιδημιολογία, θα μας δώσει και ταστοιχεία εκείνα που χρειάζονται ώστε ορθολογικά να κατανεμηθούν οι δράσεις γιατην πρόληψη του καρκίνου». Το Κέντρο Καταγραφής και Έρευνας όπως είπε ο κ.Γεωργούλιας θα είναι ένα μηχανισμός παρακολούθησης εξέλιξη του καρκίνου σεδιάφορες περιοχές. Παράλληλα ο ίδιος αποκάλυψε, ότι, βάσει στατιστικών στοιχείωνστην ογκολογική κλινική στο ΠΑΓΝΗ κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία,καταγράφονται 1000 με 1200 νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ νέαπεριστατικά καταγράφονται παράλληλα και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαςΥγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής τόνισε ότιγια πρώτη φορά έχουμε μια θεσμική συνεργασία μεταξύ της ΠεριφέρειαςΚρήτης-Περιφερειακού Συμβουλίου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδική αναφοράστην Ιατρική Σχολή.
«Το αρχείο καταγραφής του καρκίνου εκτός από πηγή κύριας έρευνας ουσιαστικά θαβοηθήσει πρώτα στην μελέτη των κοινωνικών ανισοτήτων που στην Ελλάδαδιευρύνονται. Εκείνοι που πλήττονται κυρίως είναι οι ασθενείς με τα χρόνια νοσήματακαι οι ασθενείς με καρκίνο, και μάλιστα οι ανασφάλιστοι. Έτσι το ΚέντροΚαταγραφής Καρκίνου έχει να αναδείξει και τις ανισότητες που θα υπάρχουν μεταξύγεωγραφικών περιοχών αλλά και μεταξύ ασθενών από διάφορες κοινωνικές τάξεις».
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ανδρέας Μαργιωρήςεπεσήμανε ότι, «με το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη σχεδιάζονται καιοργανώνονται ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια, καθώς θαδημιουργηθεί για πρώτη φορά αρχείο υγείας. Πρόκειται για ένα σημαντικό«εργαλείο» παρακολούθησης με δεδομένα που θα αξιοποιεί και θα συγκρίνει ηεπιστημονική κοινότητα»