Αυτό είναι το ψάρι που προστατεύει την καρδιά μας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξαν στοσυμπέρασμα ότι τρώγοντας τόνο δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουμε τον κίνδυνο θανάτουαπό καρδιακή νόσο κατά ένα τρίτο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξαν στοσυμπέρασμα ότι τρώγοντας τόνο δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουμε τον κίνδυνο θανάτουαπό καρδιακή νόσο κατά ένα τρίτο.
Συγκεκριμένα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια,όπως ο φρέσκος τόνος και ο σολομός, προστατεύουν από την ανάπτυξη απότομων καιδυνητικά θανατηφόρων αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό, ενώ συνδέονται επίσης και μεμείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
Μία δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στηνοποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι, έδειξε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, φάνηκε να υπάρχει κατά 50 % χαμηλότεροςκίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακής νόσου μεταξύ εκείνων που έτρωγαν τόνο τρεις ήπερισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τόνολιγότερο από μία φορά το μήνα.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ευεργετικές επιδράσειςτων συγκεκριμένων ψαριών υπήρχαν μόνο όταν αυτά ήταν ψητά ή στη σχάρα, όχι όμωςκαι όταν καταναλώνονται τηγανητά.