Διαβήτης: 14 Νοεμβρίου η ημέρα της γλυκιάς ασθένειας (βιντεο)
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου μεπρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και ενέργειες ευαισθητοποίησης, όπως η φωταγώγηση της Βουλής και του Καλλιμάρμαρου με μπλε χρώμα, το χρώμα του διαβήτη. Στις 14 Νοεμβρίου 1891 γεννήθηκε ο Καναδόςνομπελίστας γιατρός Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος μαζί με τον Τσαρλς Μπεστανακάλυψαν τη συνθετική ινσουλίνη το 1921 και έσωσαν εκατομμύρια ζωές. Η ονομασία της ασθένειας έχει τις ρίζες της στηναρχαιότητα και αποδίδεται στον σπουδαίο Έλληνα γιατρό τον Αρεταίο τονΚαππαδόκη, επειδή όταν το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο σταούρα.
ΠΟΣΟΙΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ
Σε όλητην υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 280.000.000 (διακόσια ογδόντα εκατομμύρια)άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα σήμερα έχουν φθάσει το 1.200.000συμπατριώτες μας.
ΟΔιαβήτης τύπου 2 διαδράμει ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνιακαι αυτό υπογραμμίζει λίαν επιτακτικά την πρακτική σημασία και αναγκαιότητα τηςΠαγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σεάτομα με παχυσαρκία και η απώλεια του σωματικού βάρους τους οδηγεί σε αποφυγήτων ενέσεων ινσουλίνης.
Είναιπλέον μετά βεβαιότητος αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση έστω και μόνον 30λεπτά, οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος καιαποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών.
ΣτηνΕλλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.
Η νόσοςέχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπουΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονοτρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ;
Οσακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεαςδεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει μεαποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.
Ηινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και καθιστά τα κύτταραικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν γιαενέργεια. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και τωνδύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
Yπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη:
Οδιαβήτης τύπου 1: ταάτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και χρειάζονταιενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Είναι ο συχνότερος τύπος σε παιδιά καινεαρούς ενήλικες.
Οδιαβήτης τύπου 2: ταάτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη μεαποτελεσματικό τρόπο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους μόνο με μέτραπου αφορούν στον τρόπο ζωής. Συχνά απαιτούνται από του στόματος φάρμακα καισπανιότερα ινσουλίνη.
Και οιδύο τύποι διαβήτη είναι εξίσου σοβαροί. Ένας τρίτος τύπος εμφανίζεται σεορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρείμε το πέρας της.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οδιαβήτης είναι μια χρόνια, δια βίου πάθηση, η οποία απαιτεί προσεκτικό έλεγχο.Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, η οποίασχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρωνοργάνων και ιστών. Στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτηπεριλαμβάνονται οι παρακάτω:
Καρδιαγγειακήνόσος
Παθήσειςτου κυκλοφορικού συστήματος μεταξύ τω οποίων οι παθήσεις που προσβάλλουν τηνκαρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Οι συχνότερες εκδηλώσεις της καρδιαγγειακήςνόσου περιλαμβάνουν τη στηθάγχη, την καρδιακή προσβολή, την καρδιακή ανεπάρκειακαι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι το κύριοαίτιο θανάτου των διαβητικών και το πρώτο αίτιο θανάτου στις βιομηχανοποιημένεςχώρες.
Νεφροπάθεια(διαβητική νεφροπάθεια)
Είναιαποτέλεσμα της αυξανόμενης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα και εξελίσσεται αργά,έχοντας ενδεχομένως ως αποτέλεσμα νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή εμφανίζεται συνήθως,πολλά χρόνια μετά την αρχική διάγνωση του διαβήτη και μπορεί να καθυστερήσει μεαυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης αίματος. Ο διαβήτης έχεικαταστεί σήμερα, το συχνότερο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτείαιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Νευροπάθεια(διαβητική νευροπάθεια)
Βλάβηστις ίνες των νεύρων που προκαλείται από το διαβήτη. Το μούδιασμα και η απώλειατης αίσθησης της αφής στα πόδια, αποτελούν τη συνηθέστερη ένδειξή της, η οποίαείναι αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων των κάτω άκρων. Η νευροπάθεια μπορείορισμένες φορές να προκαλέσει σοβαρό πόνο, αλλά συνήθως δε γίνεται αντιληπτή.
Ακόμακαι χωρίς συμπτώματα, η διαβητική νευροπάθεια έχει ωα αποτέλεσμα υψηλότεροκίνδυνο ελκών των κάτω άκρων και ακρωτηριασμού.
Αμφιβληστροειδοπάθεια
Βλάβηστα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Ταμικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή είναι δυνατό να πάθουν βλάβες από τουψηλό ζάχαρο στο αίμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο διαβήτης είναι τοσυχνότερο αίτιο τύφλωσης και ανεπάρκειας της όρασης στον ενεργό πληθυσμό τουανεπτυγμένου κόσμου.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Υπάρχουνπολλοί παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2.
Αυτοίπεριλαμβάνουν:
• Παχυσαρκίακαι υπερβολικό βάρος
• Έλλειψηάσκησης
• Διαπιστωμένηανοχή γλυκόζης
• Διατροφήμε με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες
• Προχωρημένηηλικία
• Υψηλήαρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
• Οικογενειακόιστορικό διαβήτη
• Ιστορικόδιαβήτη κύησης
• Εθνικότητα(υψηλότερα ποσοστά διαβήτη έχουν αναφερθεί σε Ασιάτες, Ίβηρες, Αυτόχθονεςπληθυσμούς
• (Η.Π.Α.,Καναδάς, Αυστραλία) και Αφρο-Αμερικανούς)
ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ: ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Ταπροειδοποιητικά σημάδια* του διαβήτη περιλαμβάνουν:
• Συχνήδιούρηση
• Υπερβολικήδίψα
• Αυξημένοαίσθημα πείνας
• Απότομηαπώλεια βάρους
• Υπερβολικήκόπωση
• Έλλειψηενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
• Εμετούςκαι στομαχικό πόνο
• Αίσθημαμυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα
• χέριαή τα πόδια
• Θολήόραση
• Συχνέςλοιμώξεις
• Πληγέςπου αργούν να επουλωθούν
*Αυτάμπορεί να είναι ήπια ή να μην υπάρχουν καν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Πηγές: Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Δείτεεδώ ένα από τα πιο χαρούμενα βιντεο για τη φετεινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
http://www.youtube.com/watch?v=d6Abpi9jf2c
Διαβάστε επίσης:
Δωρεάν εξετάσεις για το διαβήτη από τον ΙΣΑ και τη VIANEX MSD