Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και θεραπεία
Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν ένα μικρόβιο εισέλθει στοουροποιητικό συστημα. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναιλοιμώξεις της ουροδόχου κύστης . Τα μικρόβια που συνήθως προκαλούν ουρολλοίμωξηείναι τα αρνητικά κατά
Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν ένα μικρόβιο εισέλθει στοουροποιητικό συστημα.
Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναιλοιμώξεις της ουροδόχου κύστης . Τα μικρόβια που συνήθως προκαλούν ουρολλοίμωξηείναι τα αρνητικά κατά gram και τα κολοβακτηρίδια, η κλεμπσιέλλα, και ηψευδομονάδα. Μια λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη συνήθως δεν είναι σοβαρή, αρκεί νααντιμετωπιστεί αμέσως. Αν όμως, παραμελήσουμε την ουρολοίμωξη και δεν γίνειπλήρης θεραπεία, τότε η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στα νεφρά προκαλώντας ακόμηκαι μόνιμη βλάβη.
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στη μόλυνσηεξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τονπολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών.
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης -τα οποία κατά περίπτωσημπορεί να μην εκδηλωθούν- είναι κοινά, ωστόσο διαφοροποιούνται ανάλογα με τοόργανο του ουροποιητικού συστήματος που έχει μολυνθεί. Τα κυριότερα συμπτώματαείναι τα εξής:
τσούξιμοστην ουρήθρα
συχνοουρία
δυσκολίαστην ούρηση
απώλειαούρων
δυσοσμίαούρων
πυρετόςμε ρίγη (πυελονεφρίτιδα)
πόνοςστην πλάτη (πυελονεφρίτιδα)
πόνος στανεφρά (πυελονεφρίτιδα).
Διάγνωση της ουρολοίμωξης
Με την έναρξη των συμπτωμάτων θα πρέπει να επικοινωνήσετε μεγιατρό, προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα για τις ειδικές εξετάσειςούρων, που πρέπει να γίνουν για να εντοπιστεί ο λοιμογόνος παράγοντας.
Θεραπεία της ουρολοίμωξης
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξηςπεριλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών σε χάπια ή ακόμα και ενδοφλεβίως. Η διάρκεια της θεραπείας και οτρόπος χορήγησης εξαρτάται από το στάδιο και την περιοχή εντοπισμού τηςμόλυνσης.
Ουρολοίμωξη και αντιβίωση
Για τη σωστή αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, θα πρέπει ναακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού στην αντιβιοτική αγωγή. Μησταματήσετε την αντιβίωση, επειδή υποχώρησαν τα συμπτώματα. Η μόλυνση μπορεί ναμην έχει υποχωρήσει πλήρως και ν αναζωπυρωθεί αν σταματήσετε την αντιβίωση.Τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε νέο κύκλο αντιβίωσης και η υποχώρηση της λοίμωξηςθα είναι πιο δύσκολη.
Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από την ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως καιαποτελεσματικά, μπορεί αν οδηγήσει σε χρόνια πυελονεφρίτιδα, νεφρικά καιπερινεφρικά αποστήματα, ακόμα και σε οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Πρόληψη της ουρολοίμωξης
Η υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή είναι υψίστης σημασίας, ενώη συχνή ούρηση διατηρεί το ουροποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση, αφού ηλίμναση των ούρων στον οργανισμό και το ουροποιητικό σύστημα ευνοεί τονπολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Μην αμελείτε να αδειάζετε την κύστη σας όποτε χρειάζεται,καθώς και μετά τη σεξουαλική επαφή. Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σευγρασία και σε μικρόβια (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό). Καταναλώνετε άφθονα υγρά,κυρίως νερό) και χυμούς.
Ουρολοίμωξη, γυναίκες και άνδρες
Οι ουρολοιμώξεις, είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες, μεεξαίρεση τις πρώτο έτος της ηλικίας, όπου τα αγόρια προσβάλλονται πιο συχνά απότα κορίτσια.
Η αιτία για την αυξημένη συχνότητα των ουρολοιμώξεων στιςγυναίκες είναι η ανατομική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το μικρόμήκος της γυναικείας ουρήθρας δίνει την ευκαιρία στα μικρόβια να"ανέβουν" προς την κύστη και να την μολύνουν.
Στους άνδρες, η μορφή αυτή (ανιούσα) της ουρολοίμωξηςεμφανίζεται πιο σπάνια, αλλά σε μεγάλες ηλικίες τα πράγματα αλλάζουν λόγω τηςυπερτροφίας του προστάτη και της κατακράτησης ούρων. Συχνή μπορεί να είναι και η πυελονεφρίτιδα,όταν τα μικρόβια από τη λιμνάζουσα κύστη εισβάλλουν στο νεφρό.
Η πυελονεφρίτιδα είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που μπορείνα προκαλέσει σήψη, ακόμα και θάνατο.
Ουρολοίμωξη από άλλα αίτια
Εκτός από την εισβολή ενός μικροβίου στο ουροποιητικόσύστημα, ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί ακόμα από την παρουσία λίθων, τηνπαλλινδρόμηση των ούρων ( από την κύστη στα νεφρά), ενώ τα άτομα με διαβήτηεμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα ουρολοίμωξη.
Πηγή: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Webmd.com