Σύλλογος Ελπίδα: Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί
O παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί!
Την άποψη αυτή διατράνωσαν οι επιστήμονες σε Ιατρικό Συμπόσιο με θέμα “ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ», πουπραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Συμπόσιο οργανώθηκε απότον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με την ΕλληνικήΑιματολογική Εταιρεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της ΠαιδιατρικήςΜονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, την οποία δημιούργησε οΣύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» το 1993 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
O παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί!
Την άποψη αυτή διατράνωσαν οι επιστήμονες σε Ιατρικό Συμπόσιο με θέμα “ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ», πουπραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Συμπόσιο οργανώθηκε απότον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με την ΕλληνικήΑιματολογική Εταιρεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της ΠαιδιατρικήςΜονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, την οποία δημιούργησε οΣύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» το 1993 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξεη Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίαΜαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Μειδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στοΕπιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει ο Σύλλογός μας με αφορμή τα 20 χρόνιαλειτουργίας της Μονάδας Mεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Θέλουμε να σας δώσουμετο βήμα για να στείλετε στην κοινωνία το δικό σας ελπιδοφόρο μήνυμα πως οκαρκίνος μπορεί να νικηθεί... Πριν από 23 χρόνια, η “ΕΛΠΙΔΑ” ξεκινούσε τομακρινό της ταξίδι. Σήμερα βρισκόμαστε στην καρδιά αυτού του ταξιδιού έχονταςστο ενεργητικό μας όχι μόνο τη Μονάδα, αλλά και το Νοσοκομείο που δέχεται το80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου στη χώρα μας και επιπλέον περιπτώσεις απόγείτονες χώρες. Από αυτά, 3 στα 4 παιδιά επιστρέφουν σπίτι τους τελείως καλά.Χάρη στο Ογκολογικό μας νοσοκομείο, τα παιδιά της Ελλάδας συγκαταλέγονται στο20% των παιδιών όλου του κόσμου που έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένη ιατρικήφροντίδα κατά του καρκίνου. Έχουμε επίσης τον Ξενώνα μας που παρέχει στιςοικογένειες των παιδιών ένα δεύτερο σπίτι για όσο διαρκεί η θεραπεία τους καιτους προσφέρει πολύτιμη ψυχολογική στήριξη.
Η κυρία Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε ακόμη στην ΤράπεζαΕθελοντών Δοτών Μυελού Οστών που ιδρύσαμε με το όνομα "ΌραμαΕΛΠΙΔΑΣ".
Η Τράπεζα θα εδρεύει μέσα στο Νοσοκομείο και θα γίνειτο μέσο για την εύρεση μοσχεύματος πιο γρήγορα και ανέξοδα για τα παιδιά που τοέχουν ανάγκη. Παράλληλα, όπως τόνισε, προχωράμε στην ίδρυση Εθνικού ΚέντρουΜεταμοσχεύσεων. Του πρώτου στη χώρα μας για παιδιά, για τη μεταμόσχευσησυμπαγών οργάνων. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην υγεία σετομέα ιδιαίτερης σημασίας για πολλές Ελληνικές οικογένειες.Το τρίτο μας σχέδιοείναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την εξειδικευμένη έρευνα πάνω σεθεραπείες κατά του καρκίνου.
Ακολούθησε η βράβευση της κυρίας Αικατερίνης Μπούκλα,ιδρύτριας του Συλλόγου «Ροδαυγή» στη Ρόδο για εθελοντές δότες μυελού των οστών.Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος συνεχάρη την κυρία Μπούκλα γιατον αγώνα που δίνει.
Εν συνεχεία άρχισαν οιεργασίες του Συμποσίου κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικάμε την 20ετή δραστηριότητα τηςπαιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης, ταεπιτεύγματα και τις προσδοκίες στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικώνκυττάρων αλλά και με τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών.
Τα καλά νέα στον τομέα της Μεταμόσχευσης ΑιμοποιητικώνΚυττάρων (ΜΑΚ), όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια τουΣυμποσίου, είναι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί και η οποία, όπωςεξήγησαν οι εξέχοντες επιστήμονες πουσυμμετείχαν στο Συμπόσιο, οφείλεται στις νέες μεθόδους και τεχνικές πουεφαρμόζονται, στην καλύτερη υποστήριξη των ασθενών καθώς και στην αύξηση τωνδοτών μυελού των οστών. Σε αυτό έχει βοηθήσει η μεγάλη ανάπτυξη των κέντρων εθελοντών δοτών μυελού των οστών διεθνώς,όπου σε πολλές χώρες είναι εγγεγραμμένοι εθελοντές, που το σύνολο παγκοσμίωςυπερβαίνει τα 22 εκατομμύρια. Λόγω τουότι η πιθανότητα να υπάρχει συμβατόςσυγγενής (κυρίως αδελφός) με ένα πάσχοντα που χρειάζεται ΜΑΚ είναι 30%, οιπερισσότερες μεταμοσχεύσεις σήμερα γίνονται με εθελοντές δότες, που δεν είναισυγγενείς με τους ασθενείς.Χάρη λοιπόν στους ευαισθητοποιημένους αυτούςανθρώπους, τους εθελοντές δότες Μυελού των Οστών (Μ.Ο.), μπορούν σήμερα νασώζονται περισσότεροι άνθρωποι με ΜΑΚ.
Ακόμη, τονίστηκαν τα εξής:
· Τοομφάλιο αίμα είναι ένα αξιόλογο αιμοποιητικό μόσχευμα που μπορεί εναλλακτικά ναχρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα.
· Οιμέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συμβατός δότης, συγγενής ή ξένος εθελοντής, επιτρέπουν ναπραγματοποιείται μεταμόσχευση «απλοταυτόσημη», με δότη συγγενή προς τονπάσχοντα (συνήθως γονέα), που παρουσιάζει ασυμβατότητα, κάτι που δεν ήτανεφικτό να εφαρμοστεί στο παρελθόν.
· Τααποτελέσματα αυτών των μεταμοσχεύσεων, οι οποίες δυνητικά είναι υψηλούκινδύνου, είναι ικανοποιητικά και έτσι σήμερα φαίνεται ότι όποιος ασθενής χρειάζεται ΜΑΚ μπορεί ναμεταμοσχευθεί και να διατηρήσει ελπίδες για τη ζωή
Αίσθηση επίσης στο ακροατήριο προκάλεσε ηπαρουσίαση της δραστηριότητας τηςπαιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κατά την 20χρονηλειτουργία της και, μέσα από αυτήν, το μέγεθος της προσφοράς τουΣυλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»:
· ΗΜονάδα, είναι η μοναδική παιδιατρική της χώρας μας και αρχικά λειτούργησε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Από το2010 στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».
· Διαθέτει18 κλίνες.
· Πραγματοποιείπερίπου 60 μεταμοσχεύσεις ετησίως.
· Απότο 1993 μέχρι σήμερα στη Μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί 670 μεταμοσχεύσεις σε παιδιά που διαγνώστηκαν με ιδιαίτερασοβαρά νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή τους, όπως λευχαιμία, απλαστική αναιμία, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους της παιδικής ηλικίας, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεσογειακή αναιμία κ.α.
· Ηεπιβίωση των ασθενών, για τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα υπερβαίνει το70%, ενώ για την μεσογειακή αναιμία ανέρχεται στο 95%, ποσοστό που είναι από ταυψηλότερα διεθνώς.
· ΣτηΜονάδα, εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών καιπραγματοποιούνται όλοι οι τύποι Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων(ΜΑΚ), με δότες συγγενείς ή και ξένουςεθελοντές.