Διαβήτης: Τα ένοχα συμπτώματα
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση στην οποίαο οργανισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα κατά την παραγωγή ή την αποτελεσματικήαξιοποίηση της ινσουλίνης. Ο ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για το μεταβολισμότης γλυκόζης –το βασικότερο “καύσιμο” που χρησιμοποιεί ο οργανισμός– και τηναποβολή της από το κυκλοφορικό σύστημα. Εάν αυτός ο μηχανισμός δυσλειτουργεί, ηγλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, με αποτέλεσμα ποικίλα συμπτώματα και αρνητικέςεπιπτώσεις για την υγεία.
Τασυμπτώματα του διαβήτη
Πολλοί διαβητικοί δεν εμφανίζουν τα συμπτώματα τηςασθένειας και η διάγνωση προκύπτει με βάση την αιματολογική εξέταση. Ωστόσο, υπάρχουναρκετά προειδοποιητικά σημάδια για την ασθένεια:
· Συχνή ενούρηση: Καθώς τα νεφράπροσπαθούν να αποβάλουν την περιττή γλυκόζη από το αίμα, αυτή καταλήγει σταούρα, με αποτέλεσμα η ενούρηση να είναι συχνότερη και μεγαλύτερη σε όγκο.
· Έντονη δίψα: Λόγω τηςαπώλειας υγρών από τη συχνή ενούρηση, το σώμα αφυδατώνεται. Επομένως απαιτείταιαυξημένη κατανάλωση υγρών, έτσι ώστε ο οργανισμός να παραμένει ενυδατωμένος.
· Πείνα: Οι ασθενείς μεδιαβήτη συχνά αισθάνονται πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα αδυνατείνα αξιοποιήσει τη γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα και ειδοποιεί το σώμα πωςχρειάζεται περισσότερο καύσιμο.
· Απώλεια βάρους: Καθώς το σώμαδεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την υπάρχουσα γλυκόζη, διασπάσυσσωρευμένες ουσίες όπως το λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ο ασθενήςμπορεί να οδηγηθεί σε απώλεια βάρους ή να αδυνατεί να πάρει βάρος. Αυτόσυμβαίνει ακόμη κι αν τα καθημερινά γεύματα είναι συχνά.
· Κόπωση: Η έντονη κόπωσηείναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του διαβήτη, επειδή το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψειτη γλυκόζη του αίματος σε χρήσιμη ενέργεια.
· Ευέξαπτησυμπεριφορά: Σε συνδυασμό με την πείνα και την κόπωση, είναι συχνό φαινόμενο οιασθενείς με διαβήτη να είναι οξύθυμοι και να έχουν κακή διάθεση.
· Μειωμένη όραση: Τα υψηλά επίπεδαγλυκόζης στο αίμα είναι υπεύθυνα για τη μειωμένη όραση (θολές εικόνες).
Η συμπτωματολογία του διαβήτη μπορεί να μοιάζεισυγκεχυμένη και ασαφής, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μη λαμβάνουν επίσημηδιάγνωση της νόσου άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνοςεπιπλοκών και το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αιματολογική εξέτασηπροκειμένου να διαπιστώσετε εάν διατρέχετε κίνδυνο.